Jógára fizette be dolgozóit a főváros

2010.11.11. 13:01

Megbízási szerződést kötött egy jógaoktatóval a Főpolgármesteri Hivatal személyzeti, oktatási és munkaügyi ügyosztálya november 3-án. Az oktatót, Márk Tamást azzal bízták meg, hogy ötvenezer forintért november 30-ig tartson jóga foglalkozásokat a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak.

Hetente egyszer van egy másfél órás foglalkozás, minden kedden hattól fél nyolcig az önkormányzat sporttermében, mondta el Márk Tamás. Egyelőre négy próbaalkalomról szól a megállapodás.

Az oktató szerint bármelyik hivatali dolgozó elmehet az órákra, eddig 25-28 ember vett részt a foglalkozásokon, de többen is jöhetnének, a terem befogadóképessége körülbelül 40 fő. Az oktató azt nem tudta megmondani, képviselők is vannak-e a jógázók között, de megjegyezte, hogy eddig csak egy férfi jött el.

„Alapvetően irodai dolgozókról van szó, akik egész nap az asztaluknál ülnek. A jógán egyrészt átmozgatják magukat, másrészt a munkából adódó stresszt a jóga nagyon jól kezeli”, mondta Márk Tamás. Hozzátette, hogy a jóga azért alapvetően nem testmozgás, nem is ezzel a céllal, „nem izzadni” jönnek az óráira a hivatali dolgozók sem, ez „spirituális út”, az is a dolgozók igénye, hogy a napi stressz után önmagukkal foglalkozzanak.

Márk Tamás a Himalájai Jóga Meditáció Közhasznú Egyesület elnökségi tagja. Az egyesület honlapja szerint “a Himalájai Tradíció a spirituális tudás töretlen folyama, amely a himalájai barlangkolostorokban élő nagyszerű bölcsektől származik”.

A megbízás előzményeiről az oktató elmondta, hogy egyik, régóta jógázó tanítványa a fővárosi önkormányzatnál dolgozik. Szerinte régebben is volt jóga az önkormányzatnál, de elment, aki korábban tartotta, pótlásról kellett gondoskodni, így kapta meg ő a munkát.

Jelenleg is érvényben van több más szerződés, amely a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak biztosít testmozgási lehetőséget. Szeptembertől karácsonyig ketten is tartanak egészségmegőrző, egészségjavító foglalkozásokat négyezer forintos óradíjért a hivatali dolgozóknak. 2008-ban és 2009-ben tajcsi órákra járhattak az irodisták.