Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Egyre gyakrabban füstöl el a metró

2010.11.15. 16:36 Módosítva: 2010.11.15. 16:36

Az elmúlt hetekben többször is leállt a metró Budapesten, mert vagy egy szerelvény vagy az állomás füstölni kezdett. A helyzet súlyosbodását jelzi, hogy az egyik esetet kivizsgálta a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és többek között jogszabálysértést állapított meg. A metrósok életét megmagyarázhatatlan, már-már paranormális jelenségek is keserítik.

Csak az elmúlt másfél hónapban négyszer állt le a budapesti metróközlekedés, legutóbb most vasárnap, mert egy szerelvény vagy egy állomás füstölni kezdett, de nyáron is legalább háromszor előfordult ilyen eset. A leállások idején metrópótló buszok viszik a feltorlódó utasokat, általában nagy a káosz. Az augusztus 15-i eset után a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vizsgálatot indított a BKV-nál, és végzésében jogszabálysértést állapított meg.

A tűzoltóknak az volt a fő problémájuk az augusztusi esetnél, hogy a vezető ugyan leszállította az utasokat, amikor azok a füstöt jelezték, de a szerelvényt továbbvitte. Ezt követően még kétszer is füstölni kezdett a metró, de a tűzoltóknak csak másfél órával az első tűz után szóltak, ahelyett, hogy azonnal jeleztek volna.

A végzés szerint a visszagyulladás lehetőségét ezért nem zárták ki teljes mértékben, fennállt a lehetőség, hogy az újragyulladt szerelvény menet közben az alagútban reked. Ilyen esetben pedig rendkívül gyors tűzterjedéssel, jelentős hőterheléssel kell számolni, ami a tűzoltói beavatkozást rendkívüli módon megnehezíti, vagy akár meg is hiúsíthatja. A parancsnokság a BKV-t arra utasította, hogy 22 munkanapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő.

Mint a BKV-tól megtudtuk, a végzés után az előírásnak megfelelően szabályozták a füstöléssel járó járműhibáknál a tűzoltósággal folytatandó kommunikáció módját. A forgalomirányító személyzetnek az eddigieknél gyorsabban kell értesítenie a tűzoltókat, ha füstölni kezd valami.

Az érintett személyzetet a BKV folyamatosan oktatja. A cég a metróban jelentkező tűzzel, füstöléssel járó kockázatok csökkentése érdekében az elmúlt időszakban is tett intézkedéseket. A 2-es metró vonalán például vízköddel oltó berendezéseket építettek be. A 3-as metró vonalán pedig a szerelvényeken tűzjelző, tűzoltó és kocsi azonosító rendszert telepítenek.

A füstölések mellett paranormális jelenségek is keserítik a metrót irányítók munkáját. Mint a metrósoktól megtudtuk, nemrég elszállt a Határ úti pincében található mini vezérlőasztal, amelyről a vonal egy szakaszán lehet kezelni váltókat, jelzőket. Simán kialudt az egész, semmit nem láttak rajta. Be is zárták az állomásokat a Népligettől Kőbányáig, de alig zárt be minden állomás, az asztal magától életre kelt, mint a karácsonyfaizzók, aztán ment minden tovább. De 10-15 percig fennállt a káosz.  • Vennék
  • Hírek