Tüttő Kata termőföldben utazik

2010.11.17. 16:00

Leadták vagyonbevallásukat az új fővárosi közgyűlés tagjai. Van itt ingatlanmogul elempés, aki havi kétezer dollárt keres a cigányok jogain, szinte vagyontalan jobbikos, szerény főpolgármester és cédégyűjtő szocialista. Szemezgessen velünk!

Lejárt a törvényben előírt harminc napos határidő, a fővárosi közgyűlés október 4-én megválasztott tagjainak múlt héten le kellett adniuk a vagyonnyilatkozataikat.

Az újonc fővárosi képviselők közül a leggazdagabb a fideszes Zsolnay József. Tizenöt ingatlanjával majdnem sikerült befogni a csúcstartót, a KDNP-s Bagdy Gábort, aki huszonegy ingatlant sorolt fel vagyonnyilatkozatában. Zsolnaynak hét építési telke van Balatonszabadiban, plusz még egy szántója Balatonvilágoson. Abodon övé egy szántó, két udvar kerttel, egy 128 négyzetméteres családi ház és egy 385 négyzetméteres lakóház is, továbbá felerészben tulajdonosa egy dunakeszi családi háznak, és van egy 1369 négyzetméteres építési telke a III. kerületben is. Egy 2008-ban vett Seat Toledóval jár, takarékbetétben 6,6 milliót, készpénzben 800 ezret tart, és 300 ezer forinttal tartoznak is neki. Az Óbuda-Ép Kft-ben van 50 százalékos gazdasági érdekeltsége, a kft. a cégtár szerint felszámolás alatt áll. Zsolnay vagyonnyilatkozatából kiderül a hobbija is: 1981 óta gyűjt bélyeget, 1990-től pedig érméket is.

Nem áll rosszul anyagilag Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője sem. Hat ingatlannal is rendelkezik feles vagy negyedes tulajdoni hányadban. Ófalun van öt hektár erdője és egy lakóháza, Érden egy telke és egy lakóháza, övé Pécsett egy 52 négyzetméteres, a VII. Kerületben pedig egy 60 négyzteméteres lakás is. 2008-ban vett egy Skoda Superb kocsit. 8,3 millió forintja és 41 ezer eurója van takarékbetétben. Egy pénzintézetnek 600 ezer forinttal tartozik. A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőjeként havi bruttó 392 ezer forintot keres, az ERRC Bp. (Európai Roma Jogok Központja) kuratóriumi elnökeként pedig 2000 dollárt vihet haza havonta.

Kaltenbach Jeno

Az LMP-ből rajta kívül eddig csak Somfai Ágnes adott le vagyonnyilatkozatot, mert Hanzély Ákos a többieknél később vette át a megbízólevelét, így neki maradt még pár napja. Somfai csak egy 801 négyzetméteres XXII. kerületi ingatlant birtokol kétharmados arányban. Egy 1984-es Honda Civic-kel jár, és 4,2 millióval tartozik egy pénzintézetnek. Somfai a 7B-Terv Kft.ügyvezetője, 33,3 százalékos érdekeltsége van a mérnöki tevékenységgel foglalkozó cégben.

Szabó Györgynek, a Jobbik frakcióvezetőjének a XI. kerületben van két ingatlana feles tulajdoni hányadban. Az egyik egy 64 négyzetméteres társasházi lakás, a másik egy 36 négyzetméteres garázs. Tavaly vett egy Opel Astra Caravant, takarékbetétben másfél milliót tart. Tartozása nincs.

A másik jobbikos, Czeglédi János egy ingatlant birtokol, azt is csak negyedrészben. A  zuglói 46 négyzetméteres lakást idén nyáron örökölte. 2008 óta van meg Peugeot 609 autója. Se megtakarítása, se gazdasági érdekeltsége nincs, nem tartozik senkinek.

A fideszes Szentkirályi Alexandrának ingatlanokon kívül egyéb vagyona nincs. A fiatal képviselőnek, akit a mamája nevezett az Index önkormányzati szépségkirálynő-versenyére, van egy józsefvárosi társasházi lakása és felerészben egy I. kerületi, 49 négyzetméteres lakása.

A középiskolai tanárként is dolgozó Szentes Tamásnak a XXII. kerületben van egy telke, Újbudán pedig övé felerészben egy 330 négyzetméteres családi ház. Megtakarítása, tartozása Szentesnek sincs. Két cégben van kisebb érdekeltsége, a Terra-Nostra Med Kft-ben és a Nostra Terra Bt-ben, mindkettő járóbeteg-ellátással foglalkozik.

A szintén fideszes újonc Raduly József 8 millióval tartozik pénzintézetnek és 5 millióval adósa egy magánszemélynek. Egy 2009-ben vásárolt Ford Mondeóval jár, és Kisorosziban van egy áterületi kertje, 120 négyzetméteres, lakhatásra is alkalmas gazdasági épülettel. 80 százalékos érdekeltsége van a RAJ Művészközvetítő és Rendezvényszervező Bt-nek.

Rogán a gyerek miatt cserélt lakást

A fővárosi közgyűlésben új Molnár Gyula, Újbuda volt szocialista polgármestere is. Neki megvan még a XI. kerületi lakása és gépkocsibeállója, 2006-ban vett Saab 95 kocsiját sem cserélte le. Megtakarításai egy részét 2009-es vagyonnyilatkozata óta felélte, legutóbb még körülbelül 22 milliója volt takarékbetétben és készpénzben, most nem egészen 18 milliót tart készpénzben, értékpapírban és takarékbetétben. 26,5 milliós banki tartozását viszont ledolgozta 25 millióra.

molnár gyula mszp D SOS20100425002

Rogán Antal a közgyűlési tagság megszerzése mellett Molnárral ellentétben megőrizte V. kerületi polgármesteri székét, de vagyona neki is fogyott valamelyest legutóbbi, májusi nyilatkozata óta. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása körülbelül 3,9 millióról nagyjából 2,1 millió forintra csökkent, miközben továbbra is 60 millióval tartozik egy pénzintézetnek. Polgármesteri fizetése viszont nőtt egy kicsit, májuban még bruttó 618 063 forint volt, most már 632 400 forint. Az Audi A3-mal járó Rogán ingatlanjaiban nem történt változás, de a friss vagyonnyilatkozatában közölt egy plusz információt arról, hogyan lett övé 2009 decemberében egy II. kerületi 149 négyzetméteres lakás fele. “A gyerek születése után lakásunkat egy szobával, azaz 8 négyzetméterrel nagyobbra cseréltük”, írta bele a rubrikába.

Akiknek jól ment

Hegyvidék polgármestere, Pokorni Zoltán anyagilag jó félévet zárt. Májusi vagyonnyilatkozata szerint akkor nem volt nagyobb összegű készpénze, most viszont van 900 ezer forintja, értékpapírban elhelyezett megtakarítása pedig 320 ezerről körülbelül 1 millióra nőtt. Májusban még 15,4 milliós banki tartozását 14 millióra faragta le. Megvan még Pokorni felerészben tulajdonolt II. kerületi családi háza, 2009-ben vett Nissan Micrája és a könyvgyűjteménye is.

DBELO20101110020

A gyarapodó fővárosi képviselők közt van az MSZP-s Andó Sándor, aki idén szert tett egy XII. kerületi 87 négyzetméteres lakás és a hozzá tartozó garázs haszonélvezeti jogára egy családtag révén. A szintén szocialista Szaniszló Sándor októberben vett magának egy Honda Civicet.

Frakciótársa, Havas Szófia egy II. kerületi 200 négyszögöles telek haszonélvezeti jogát szerezte meg meglévő ingatlana, egy felerészben birtokolt VI. kerületi 147 négyzetméteres lakás mellé. Havas értékpapírban tartott megtakarítása 15 millióról 14 millió forintra csökkent, viszont 10 millió forintot és 5 ezer eurót helyezett el bankban, miközben korábban ilyen megtakarítása még nem volt.

Tüttő Kata termőföldben utazik

Az MSZP-s frakcióvezető-helyettes, Tüttő Kata vagyoni viszonyai rendeződtek át leglátványosabban idén. Két meglévő budapesti ingatlana mellé 2010-ben alaposan bevásárolt termőföldekből: Gyékényesen, Zákányon, Surdon, Somogybükkösdön, Porrogszentpálon, Nagykanizsán, Liszón és Hosszúvölgyben is vett földet. Feltehetőleg ezzel halmozta fel körülbelül 157 millió forintos banki tartozását, amelynek előző vagyonnyilatkozatában még nyoma sem volt.

DSZZS20090226011

Motorkerékpárja csak egyetlen fővárosi képviselőnek, a fideszes Ughy Attilának van. Készpénzben a legnagyobb összeggel – 20 millió forinttal - a fideszes Szatmáryné Jahl Angéla rendelkezik.

1100 darabos cédégyűjtemény

Könyvgyűjteményt, festményeket többen is feltüntettek a vagyonnyilatkozatukban, de egyedül az MSZP-s Bánsághi Tamás volt olyan precíz, hogy darabszámot is írt. 2500 könyve mellett Bánsághinak van 38 darab festménye nagyapjától, 1100 darab cédéje, és mivel már előző bevallásában is írt a gyűjteményéről, azt is lehet tudni, hogy 100 darabbal bővült idén a cédégyűjteménye. Miközben a cédék gyűltek, Bánsághi pénze fogyott, legutóbb még közel 10 millió forintja volt pénzintézetben, most már csak 3,5 millió.

Tarlós István főpolgármester anyagi helyzete alig változott május óta. Feleségével közös OTP-számlán elhelyezett megtakarítása apadt egy kicsit, 3,8-4 millió helyett már csak 3,5 millió forint van rajta, de a lakáshitel tartozása 7,5 millióról 7 millióra csökkent.

000T TRPar3505377

A főpolgármesteri tisztségért induló MSZP-s riválisának, Horváth Csabának fogyott a vagyona. A szocialisták frakcióvezetőjének legutóbbi vagyonnyilatkozatában még 4,5 millió forint készpénz szerepelt, most már csak 3,8 millió, bankban tartott megtakarítása pedig 8,2 millió helyett 5,2 millió forint.