Megvan az FKF-kamutanulmány másik nyúlása is

2010.11.25. 10:59

Barlai Róbert - Csapó Edit: Szervezetfejlesztés és stratégiai vezetés című 1997-es munkáját is átvették egy az egyben, ábrástól az FKF Zrt.-nek készített innovációs tanulmány szerzői. Az áltanulmány szerzői ismét egy kis hülyeségen buktak le, benne felejtettek a szövegben egy sehova se mutató indexszámot. Az FKF-t felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) cikkeink nyomán vizsgálatot indított, és felvetette a kártérítés lehetőségét is.

Mint arról beszámoltunk, a BRFK egy feljelentés nyomán három gyanús kutatási tanulmány ügyében nyomoz, amit 2009-ben rendelt meg az akkori vezérigazgató-helyettes, aki mára az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatójává nőtte ki magát.

A három, összesen húszmillió forintba kerülő kutatási anyaggal közbeszerzési problémák is vannak, de a címük alapján rögtön felmerült a gyanú, hogy kamutanulmányok lehetnek. Ezért betekintést kértünk a tanulmányokba, és sejtésünket megerősítő furcsaságokra leltünk bennük.

Az már szerdán kiderült egy idézet alapján, hogy az egyik tanulmány egy az egyben átvette Palánkai Tibor professzor előadásának szövegét, amelyet az akadémikus a Mindentudás Egyetemén tartott 2003-ban. Csötörtökön két olvasónk pedig arra világított rá, hogy a kamutanulmány másik része Barlai Róbert-Csapó Edit: Szervezetfejlesztés és stratégiai vezetés című 1997-es munkáját lopja.

Az áltanulmány készítői ugyanis elkövették azt a kicsi, de árulkodó hibát, hogy az eredeti szöveg 29 forrásmegjelölő indexszámából benne felejtették a 19-es indexszámot a Konfliktus-menedzsment című fejezet címében. Ez arra utalt, hogy az áltanulmány szövege máshonnan származik, mert több indexszám nem volt benne, de lábjegyzet vagy forráslista sem.

Két olvasónk jelzése alapján megnéztük az eredeti munkát, amit úgy tűnik, egy az egyben átemeltek az FKF-tanulmányba, de úgy hogy még az ábrákat is lelopták a szöveggel együtt. A két szöveget teljes egészében akkor lehet majd összehasonlítani, ha a BVK nyilvánosságra hozza a tanulmányokat, nem csak betekintést enged.

Mint megírtuk, a másik ökörséget úgy követte el az áltanulmányt jegyző Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület, hogy "kutatási anyaguk" utolsó bekezdése úgy kezdődött: "Hadd zárjam előadásomat egy híres író még 1942-ben papírra vetett gondolataival, amelyek nem kis mértékben rímelnek arra, amit a kérdésről Kant is mondott: Európa nagy erőforrása és áramtelepe mindig az itt élő népek öntudatos, egymás ellen és egymás mellett folytatott versenyéből táplálkozik majd."

Az idézet alapján olvasóink szerdán gyorsan beazonosították annak forrását: Palánkai professzor fentebb említett 2003-as előadását.

Az FKF Zrt.-t felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központ szerda este az üggyel kapcsolatban lapunkkal közölte, hogy az FKF Zrt. a kutatás-fejlesztési szerződések teljesítésével összefüggésben napvilágra kerülteket kivizsgáltatja, a szerződésben az ilyen esetre biztosított kártérítési felelősséget érvényesíti és szükség esetén a további jogi lépéseket is megteszi.