Tarlós nem érti, miért nem küldik a BKV pénzét

2010.12.01. 09:32

A BKV még nem kapta meg a kormány által megígért mintegy 12,5 milliárd forintos támogatást - közölte a főpolgármester szerdán a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

Tarlós István érthetetlennek nevezte, hogy a két és fél hete hozott kormánydöntés ellenére nem érkezett meg a pénz a fővároshoz, illetve a közlekedési vállalathoz.

A főpolgármester úgy fogalmazott: nem tudja eldönteni, hogy "képességbeli problémák vannak ebben a minisztériumban, a miniszterelnök úrra haragszanak, vagy rám haragszanak, vagy Budapestre, egyszerűen érthetetlen (...) nem tudom mire várnak".

Azt kérte ugyanakkor, ne riogassák a BKV-dolgozókat, mert meg fogják kapni a bérüket. Elmondta, a BKV "szörnyű helyzetben van"; hiányzik körülbelül 800 milliárd forint.

Mint fogalmazott, ezt a helyzetet nem lehet "lokális ötletekkel" megoldani, "nincs az a zseni, aki a főváros jelenlegi mozgásterében erre a szituációra megoldást tudjon adni". Ebben az állam vagy segít, vagy pedig az ígéreteinkkel együtt - legalábbis rövid távon - kudarcot fogunk vallani - fűzte hozzá a főpolgármester.

Tarlós Istvánt a műsorban a délelőtt bemutatandó új könyvéről is kérdezték. A főpolgármester arról beszélt: a könyvben szokatlan őszinteséggel szólal meg, mint mondta: "magamat adom".
Jelezte azt is, a hozzá közel állók, a családja nem is értette, "miért tárulkozik ki", miért "adja ki magát" ilyen ennyire.

A Közlöny szerint úton van a támogatás

A kormány 7,5 milliárd forintot csoportosított át a költségvetés általános tartalékából a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működésének biztosítása érdekében - olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A határozat felhatalmazza a belügyminisztert, hogy a támogatást soron kívül folyósítsa a fővárosi önkormányzatnak. A nemzetgazdasági miniszter pedig felhatalmazást kapott arra, hogy a Magyar Állam nevében százszázalékos mértékű, egyedi állami készfizető kezességet vállaljon a BKV Zrt. fővárosi közösségi közlekedés működtetését szolgáló 5 milliárd forint hitele és annak ügyleti kamatai visszafizetésére.

A kormány felkérte a az Államadósság Kezelő Központ Zrt-t, hogy pénzügyi szempontból véleményezze a kapcsolódó szerződéseket és egyéb dokumentumokat.