Három házat bontanának le a Zeppelin-hotelhez

2010.12.10. 13:23

Megérkezett az ötödik kerületi önkormányzathoz a kérvény, amelyben Csipak Péter ingatlanberuházó cége három ház lebontásához kéri a hivatal hozzájárulását. A vállalkozó a Bécsi utca 6., 8. és 10. számú házakat bontaná le. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a cég az építészek és műemlékvédők tiltakozása ellenére is folytatja a beruházást, igaz, valamivel kisebb léptékben.

Ráday Mihály támogat, majd támad

Csipak Péter az eredeti tervek szerint öt házat bontott volna le, amelyek helyén egy irodaházból, bevásárlóközpontból és hotelből álló, Új Városközpontnak nevezett pláza épülne. A terv megosztotta az építésztársadalmat, különösen azután, hogy a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács támogatta a beruházást. A Magyar Építész Kamara visszahívta a szavazatot leadó tagjait, hangsúlyozva, kidolgozatlan tervről döntöttek.

Az ezek után a Közigazgatási Hivatal által kiadott elvi építési engedély jelentéséről megoszlanak a vélemények. A hivatal ugyanis 30 méterben határozta meg az épület eredetileg 50 méteresre tervezett magasságát. Míg a beruházás támogatói kisebb változásokról beszélnek, az ellentábor szerint mindez a projekt teljes áttervezését vonja maga után. Meglepő módon ez utóbbi mellett érvel Ráday Mihály, aki a tervtanácsban korábban megszavazta a beruházást.

A városvédő nyílt levele szerint ha a csökkentett mértékű építkezés valósul meg, arra újabb tervtanácsi véleményt kell kérni, továbbá ki kell kérni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) véleményét is. Érdekesség, hogy Ráday Mihály megemlíti: a beruházó PR-anyagaiban tervezőként emlegetett Fosters and Partners építészcég helyett a hivatalos dokumentumokban már Pálffy György neve szerepel. Ahogy írtuk is, Pálffy tervezte a beruházó Csipak Péter magánházát is.