Rejtély az új vonalkódos BKV-jegyek körül

2010.12.10. 15:42

A napokban új, vonalkódos jegyek és bérletek jelentek meg a jegypénztárakban. A BKV-honlapján ezzel kapcsolatban az áll, hogy a közeljövőben vonalkód-olvasókat telepítenek. Megpróbáltuk kideríteni, mire lesz ez jó, nem igazán sikerült. Lentebb szó szerint közöljük a levelezést (a BKV csak e-mailben válaszol újságírói kérdésre), hátha olvasóink okosabbak. Aki sejti, mi lehet a fejlesztés lényege, és meg tudja érthetően fogalmazni, írjon levelet nekünk, a legjobb válaszadók között egy havibérletet sorsolunk ki.

Első levelünkben a következő kérdésekkel fordultunk a BKV-hoz: mikor jelennek meg az első vonalkód-olvasók és hol, a beszerzésre írtak-e ki pályázatot, körülbelül mennyibe kerül a fejlesztés, mit kell majd pontosan tennie az utasnak a bérlettel (hozzá kell érinteni, be kell lengetni, odadörzsölni a leolvasóhoz, vagy esetleg semmit se)?

A BKV sajtóosztálya három nap gondolkozási idő után a következő tájékoztatást adta:

A vonalkód leolvasókat informatikai szolgáltatási szerződésünk keretében szerezzük be. A szerződés 2008-ban, közbeszerzési eljárás során jött létre, s a BKV Zrt. nagyvállalati informatikai rendszerének üzemeltetése mellett magában foglalja annak szükségszerű fejlesztését is.

A fejlesztés része az immár  tíz éve használatos, értékesítést támogató MenDi (menetdíj rögzítő és kezelő) rendszer kiváltása korszerűbb, a társasági üzleti folyamatokat szélesebb körben támogató, a cél érdekében újabb technológiákat is felhasználó, a társasági vagyonvédelmet fokozottabban szem előtt tartó pénztári és kereskedelmi rendszerre, amely szorosan együttműködik a BKV Zrt. SAP rendszereivel.  Bevezetésével az értékesítési folyamat könnyen ellenőrizhetővé válik, így ha az utas vissza szeretné váltani jegyét vagy bérletét, a rendszerben azonnal láthatóvá válik az értékcikk eddigi teljes életútja.

A beszerzett vonalkód-leolvasókat az értékesítési folyamat mindhárom rendszerében - azaz a pénztári, a kereskedelmi és az SAP-rendszerekben is - használjuk. A kereskedelmi rendszer a szolgáltatási körben szereplő MenDi rendszer továbbfejlesztése, a pénztári rendszer pedig a kereskedelmi rendszer szerves kiegészítése.

bkv450

A szolgáltatási szerződésben foglaltak mellett a költséghatékonyabb megvalósítás érdekében 2009-ben társaságunk versenyeztette is a pénztári rendszert, így egyúttal a piacot is felmérte. A versenyeztetéskor a fentebb említett közbeszerzési eljárás során nyertesnek nyilvánított informatikai szolgáltatónk, a Synergon Nyrt. adta a legjobb ajánlatot.

Az új pénztári rendszer pilotja, azaz éles üzemi tesztjének előkészítése jelenleg zajlik. A BKV Zrt. pénztárai fokozatosan, várhatóan 2011. első negyedévében lépnek majd be az új rendszerbe, ahol vonalkódos azonosítót kapnak az értékcikkek (jegyek, bérletek, stb.), ezáltal jelentősen zártabbá válnak az értékesítési folyamatok.

A jegyek és bérletek használata ugyanolyan, mint régen. Honlapunkon, a Jegyek és bérletek menüpont alatt olvasható tájékoztatónk a bérletekről. Ebben az alábbiakra hívjuk fel utasaink figyelmét: A sorozat- és sorszámok a vonalkód mellett találhatók.

Az új cikkek kiadása folyamatos, így a megvásárolt vonalkód nélküli jegyek/bérletek továbbra is érvényesek. A bérletek és az időkorlátos jegyek (24 órás, 72 órás, családi- és hetijegy) szélessége 65 mm-ről 80 mm-re változik. A HÉV menetjegyek mérete is módosul. A régebbi típusú bérletigazolvány tartó használatakor ne tépjék le a vonalkódos részt, hanem hajtsák vissza azt, mert ennek hiányában még méltányosságból sem tudjuk visszaváltani, illetve cserélni a cikkeket.

Természetesen amennyiben bármilyen aktív részvételt kívánunk utasainktól (pl.: a  bérlet hozzáérintése egy ellenőrző készülékhez, stb.), társaságunk időben széleskörű tájékoztatást ad erről." - így a válasz.

A tájékoztatást újabb kérdés követte részünkről, ami így szólt:

Tisztelt Sajtóosztály, kutya legyek, ha értem, hogy most miért is kell a vonalkódos rendszer. Szeretném, ha olyan egyszerű emberek is megérthetnék a szisztémát, mint én, ezért kérem, hogy magyarázzák el még egyszer, kicsit érthetőbben. Ha én ezt így le merném írni ugyanis az Indexben, fél óra múlva tébolyult olvasók rohamoznák meg a szerkesztőséget az életemet követelve.
Megértésükre számítva, Tenczer Gábor, Index.hu"

A BKV viszontválasza ezúttal rövid volt és velős:

Tisztelt Tenczer Gábor Úr! Társaságunk válaszadási gyakorlatában első helyen a szakmai szempontok állnak, azaz arra törekszünk, hogy a média megkeresésére szakmailag korrekt információkat adjunk. A cikk megírása azonban mindig az újságíróra hárul. Üdvözlettel: BKV Zrt."

Az az olvasó, aki a fenti szöveget értelmezve érthető, sőt közölhető magyarázatot tud adni a vonalkódos rendszerre, írja meg erre az e-mailcímre. A legjobb válaszadók között egy havibérletet sorsolunk ki.