Nem építik tovább a 4-es metrót

2010.12.29. 07:09

A kockázatok sokasága és az akár 56-100 milliárd forintot is elérő hiány miatt Budapest jövé évi büdzséje válságköltségvetés lesz, derül ki a Népszava birtokába került koncepcióból. Csak a legszükségesebb fejlesztésekre lesz pénz, a 4-es metró folytatására nem.

Törölték a 4-es metró második szakaszát a főváros 2017-ig szóló hétéves fejlesztési tervéből, így leáll a Baross tértől a Bosnyák térig tartó újabb ütem megvalósítása.

A 2011-es költségvetési koncepció metrófejezete világosan fogalmaz: "A II. szakasz nem kerül megvalósításra, 2011-től nincs tervezett projektköltség."

A Baross és a Bosnyák tér közötti második szakasz tervei készen vannak, van környezetvédelmi és vasúthatósági engedély, a metrótörvények alapján pedig a 165 milliárdosra becsült költségből 69-et állna a főváros, 96-ot az állam - uniós pénz nélkül. A meg nem épülő második ütemre eddig 1,9 milliárd forintot költöttek, 2011-től többet nem is terveznek.

A lap emlékeztet: főpolgármester-jelöltként Tarlós István a nyár végén még azt mondta: a Fidesznek nincs szándékában leállítani a beruházást. Viszont már akkor nyitva hagyta a lehetőségét, hogy lesz-e második ütem. Ezt az önkormányzati választás után közvetlenül már attól tette függővé, "hogy a szocialisták és a főpolgármester milyen állapotban hagyják itt a kasszát."