Besárgulnak a mikuláscsomagok

2011.01.03. 06:54

A Parking Kft. üzemelteti hétfőtől a fővárosi parkolóhelyeket, más forgalmasabb utak mellett például a Nagykörúton és az Andrássy úton. A fővárosi tulajdonú cég frissen képzett parkolóőröket alkalmaz, akik már sárga zacskókban helyezik majd ki a fizetési felszólításokat.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy a fővároshoz kerülő parkolóhelyeken továbbra is érvényesek lesznek a korábban kiadott parkolókártyák, és a készpénz mellett továbbra is lehet majd mobiltelefonon fizetni.

D  HB20090826023

Hétfőn a VI., a VII., a VIII., a IX., és a XIII. kerület fővárosi kezelésben lévő útjain a várakozóhelyek üzemeltetését a száz százalékban fővárosi tulajdonú Parking Kft. a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.-től veszi át.

A változás alig érinti az autósokat, mert az eddig is használt parkolóórák ugyanabban a rendszerben működnek, ahogy korábban, és a díjszabás sem változik, csak a parkolójegyeken a cégnév, valamint az ügyfélszolgálat címe. (Az iroda a III. kerületi Lajos utca 48-66. szám alatt működik.)

A Rend a Parkolásban! című tájékoztatóban egyebek mellett az olvasható, hogy a cég által üzemeltetett területen "türelmi idő illeti meg az autóst". Utal a fővárosi rendeletre, amely szerint egy órán belüli jegyváltás esetén a türelmi idő öt perc, míg egy órán túli jegyváltásnál tizenöt perc.

A pótdíj összege - tizenöt napon belüli befizetés esetén - 13 vagy 15 órányi parkolási díjnak felel meg (attól függően, hogy este 6 vagy 8 óráig tart a díjfizetési időszak). Ha ennél később egyenlítik ki a bírságot, akkor a pótdíj 41 órányi parkolási díjat jelent.

A méltányossági idő az ellenőrzéstől számított öt naptári nap lesz; ez idő alatt lehet bemutatni az érvényes parkolójegyet a Lajos utcai ügyfélszolgálaton.

A változásokról a Parking Kft. szórólapokon és a parkolóautomatákon elhelyezett ismertetőkön tájékoztatja az autósokat.

A budapesti parkolás üzemeltetésébe új szereplőként (ugyancsak a BÖP Kft. helyére) belép a Ferencvárosi Parkolási Kft. A cég hétfőtől, a IX. kerületben kerékbilincset is használ majd a tiltott helyen parkoló autóknál.