Utólag hagyták jóvá a Centrum-partnert

2011.01.05. 13:53

A fideszes vezetésű IX. kerület a Fidesz által hozott új kétharmados rendelkezéseket akkurátusan betartva önkormányzati tulajdonú vállalkozásra bízta a helyi parkolási bizniszt. A Ferencvárosi Parkolási Kft. viszont azonnal kiszervezte a munkák nagy részét, az üzleti partner pedig egy offshore tulajdonú cég lett. Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt, hogy átláthatóbb pénzmozgások érdekében törvényben tiltsa meg az önkormányzatoknak, hogy a parkolási üzletágra magáncégeket szerződtessenek.

Egy hetük sem volt az érdeklődő cégeknek, hogy jelentkezzenek a IX. kerület közterületi parkolók üzemeltetésére kiírt, 10 évre szóló, több mint 4 milliárdos megbízási pályázatára. A november 5. és 9. között lezajlott tender mégis sikerrel zárult. A ferencvárosi képviselő-testület utólag, november 10-én hagyta jóvá a közbeszerzést, amelyen addigra már megvolt a döntés: a Ferencvárosi Parkolási Kft. január 1-jétől két partnercéggel vághat neki, hogy átvegye a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. feladatköreit.

Parkolás a Ráday utcában
Parkolás a Ráday utcában

Az önkormányzati cég az E-Kontrol és a Loux Kft.-t találta a legjobbnak, hogy a kerület 5250 autós férőhelyét ellenőrizze és a 175 darab automatát üzemeltetesse.  A nyertes ajánlattevő feladatát képezi az önkormányzat által biztosított parkolóautomaták üzemeltetése, karbantartása. A pályázati kiírás szerint a két magáncég feladata lesz, hogy ellenőrizze a parkolókat, közreműködjön a pótdíjazási és a kerékbilincselési tevékenységben, valamint hogy biztosítsa a bankkártyával történő fizetés lehetőségét valamennyi automatánál, és vezesse be a távfelügyeleti rendszert.

A 4,5 milliós jegyezett tőkéjű E-Kontrol Kft. egy Seychelle-szigetekre bejegyezett cég érdekeltségbe tartozik, az 500 ezres Loux Kft.-t pedig alig egy éve alapították. Az E-Kontrol nem új szereplője a parkolási piacnak, korábban a Centrum Parkolóval konzorciumban dolgozott több budapesti kerületben, és legutóbb is együtt nyerték meg a VII. kerület által kiírt pályázatot, amit a Fidesz többször támadott.

A Fidesz a kormányváltás utáni egyik első intézkedésével tiltotta meg, hogy a Centrum Parkoló Kft.-hez hasonló magáncégek a továbbiakban szerződhessenek az önkormányzatokkal. A kétharmados önkormányzati törvény nyáron elfogadott módosítása szerint a parkolás lebonyolítását csak az önkormányzat vagy kizárólagosan önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság láthatja el. A törvény szerint a hatályba lépés után a magáncégek csak a már megkötött szerződésük lejártáig folytathatják tevékenységüket. Ezzel az volt a Fidesz célja, hogy a parkolásból származó összes pénz az önkormányzatokhoz folyjon be.

Bácskai János leteszi a képviselői esküt (Fotó: Koszticsák Szilárd)
Bácskai János leteszi a képviselői esküt (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A kerület polgármestere szerint a konstrukcióval nem a törvényt akarták megkerülni. Bácskai János azt állítja, döntő különbség a régi helyzethez képest, hogy mostantól a parkolás során keletkező valamennyi bevétel először az önkormányzathoz folyik be. Az online számláló a kerület cégénél van, így abból nem veszhet el egyetlen fillér sem – szögezte le a polgármester. A két cég számára előírták azt is, hogy az előd, a BÖP éves teljesítményénél legalább 50 millió forinttal több bevételt kell produkálniuk, különben a részesedésük csökken.

Bácskai elmondta, az önkormányzat nem vizsgálta a pályázó cégek hátterét, ez a feladat a Ferencvárosi Parkolási Kft.-re hárult, ezért neki nem volt tudomása arról, hogy az egyik nyertesnek köze lehetett a Centrum Kft.-hez vagy offshore vállalkozáshoz.

A pályáztatás körüli kérdések a helyi Jobbik-képviselőnek, Kassab Adonis Istvánnak is feltűntek, a képviselő ügyészségi bejelentést is tett a testülettel utólag láttamoztatott közbeszerzés miatt. Kassab az Indexnek elmondta, tudomása van arról, hogy az E-Kontrol ügyvezetője a Centrum alkalmazásában áll.