Ezeregyszáz hajléktalan kerülhet utcára

2011.01.11. 13:53

Csaknem ezeregyszáz hajléktalan kerülhet utcára Budapesten a közeljövőben, ha a Fővárosi Közgyűlés megvonja a költségvetési támogatást a fővárosi hajléktalanellátó intézményektől és civil szervezetektől.

A közgyűlés szerdán tárgyalja a költségvetési koncepciót, amely komolyan érinti a szociális ágazatot. Kovács Ivetta, a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága tanácsának tagja szerint a fővárosi önkormányzat egyoldalúan fel akarja mondani a hajléktalanellátáshoz tartozó civil szervezetekkel kötött megállapodásait. Emellett majdnem 60 millió forinttal kívánja csökkenteni a főváros fenntartásában lévő hajléktalanellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei 2011-es támogatását. A tervezetben nem szerepel a főváros által is alapított Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberekért Közalapítvány szokásos éves 40 millió forintos támogatása sem, ami a Hajléktalanokért Közalapítvány megszüntetésével együtt további drasztikus forráselvonást jelent.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum tartalmazza: Budapesten a hajléktalan emberek szállásáról a fővárosi önkormányzatnak kell gondoskodnia, de e kötelezettségének csak szerződéses partnerei, a civil szervezetek bevonásával képes eleget tenni. Amennyiben e szervezetektől a közgyűlés döntése alapján megvonják a kiegészítő normatív támogatást, 1100 férőhely szűnhet meg, vagyis ennyi ember kerülhet utcára. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy 2011-től több hajléktalanellátó szervezet nem részesül a korábbi egyházi normatívában sem, így még több hely szűnhet meg.

A szervezet szerint 2011-ben összesen 160 millió forintot vonnak el az ágazattól, 2012-ben pedig már 440 milliót. Ez veszélyezteti a budapesti ellátó intézmények működését és a téli krízisellátás megvalósítását, ami a szakemberek szerint a téli fagyhalálok emelkedéséhez vezethet.
Budapesten jelenleg 8 ezer hajléktalan él, 5 ezren férőhelyeken, 3 ezren közterületeken.