Nem járt jól a főváros a CET-tel

2011.01.25. 13:40

A CET-beruházás a főváros számára nehezen megmagyarázható konstrukcióban keletkezett, és a szerződések nem feltétlenül előnyösek az önkormányzatnak, közölte Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. Jelenleg azt vizsgálják, hogyan alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, történt-e mulasztás, amely megalapozhatja akár polgári, akár a büntetőjogi eljárás kezdeményezését.

A Duna-parti Közraktáraknál a mintegy 27 ezer négyzetméteres CET (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

A két meglévő régi raktárépületen egy hatalmas bálnára hasonlító üveghéj nyúlik át, és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket, amelyekben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.

Mint Bagdy Gábor elmondta: a CET-beruházás jelenleg nehéz helyzetben van, de az önkormányzat szeretné, ha a fővárosiak érdekében mielőbb megvalósulna a kulturális és üzleti projekt a Duna-part "egyik legjobb telkén".

Hozzátette: ennek érdekében a főváros a fejlesztő kérésére tárgyalásokat folytat majd, de a részletekről nem kívánt "a sajtón keresztül üzengetni".

Kérdésekre azonban jelezte: bonyolult az ügy, a teljes dokumentáció még nem is áll rendelkezésükre. Elmondta, hogy korábban sokféle szerződést kötöttek, és a beruházással kapcsolatban közgyűlési és bizottsági döntések is születtek.