Tavasszal adhatják át a CETet

2011.01.28. 15:17

A tavasz végére jó minőségben, 80 százalékos töltöttséggel adhatják át Budapesten a IX. kerületben a CET épületét - hangzott el a beruházók pénteki sajtótájékoztatóján.

Márton Imre, az építő Porto Investment ügyvezetője elmondta, ha a jövő héten a fővárosi önkormányzat megköti a közműszerződéseket, akkor a tavasz végén átadhatják az épületet. Ha ez nem sikerül, csak szeptemberben nyit a CET. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint a cég megkárosította a fővárost a késedelmes átadással, ráadásul nem beszélnek a valódi problémákról.

Márton elmondta azt is, hogy a fővárosnak három hónapja kellett volna a közműszerződéseket megkötnie.

A régi Duna-parti közraktárak részleges megtartásával, és az új, különleges üveg héjszerkezettel épült, bálnára emlékezető épület jelenleg 95 százalékos készültségi szinten áll, a közműszerződések megkötése után a bérlők megkezdhetik a belső terek kialakítását - mondta az ügyvezető.

Tavaly nyáron készült videónkban még 2010. októberi átadásról beszélt a beruházó:

A sajtóban megjelent kritikákra reagálva Márton hangsúlyozta: a kivitelezés világszínvonalú, az építési engedélyterv maradéktalanul megvalósult. A holland Kas Oosterhuis által készített koncepciótervek és a későbbi kiviteli tervek között van ugyan különbség, de a beépített anyagok és a kivitelezés is rendkívül jó minőségű.

Az építéskor mintegy harminc statikus dolgozott folyamatosan az építkezésen, és más európai szakemberektől is azt a visszajelzést kapták, hogy a kivitelezés jól sikerült.

Jó tartalomra van szükség

Márton Imre szerint az épület csak akkor lehet sikeres, ha jó tartalommal töltik meg, ehhez viszont elsősorban az önkormányzat segítségére van szükség. Hangsúlyozta, hogy a CET átadásakor a főváros 8,5 milliárdos vagyonnal fog gazdagodni, a terhek viselése szempontjából pedig mindkét fél számára azonos feltételeket biztosítanak. A főváros vagyonvesztése kizárt, mivel az, amit átadnak, mindig magasabb értékű lesz, ez fedezheti, sőt meg is haladhatja a főváros kötelezettségvállalásait.

John Benfold, a Porto Investment résztulajdonosa a beruházással kapcsolatban megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a főváros részéről támadások érik őket. Szerinte ezek pletykákon, félreértéseken alapulnak, ezért arra kérte a fővárost, hogy támadások helyett inkább segítse a projekt sikeres befejezését.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az igazi probléma az, hogy az épület nem készült el a 2010. augusztus 31-i átadási időpontra, emiatt nem tudják kiadni a bent lévő helyiségeket, és így a fővárosnak kára keletkezett. Probléma az is, hogy Bagdy szerint a holland tervező szerint nem olyan minőségben épült meg a CET, amilyennek ő eltervezte.

A főpolgármester-helyettes szerint a szerződéses konstrukció igenis előnytelen a fővárosra nézve. Előnyök inkább a Porto Investmentnél keletkeznek, a kockázatokat mégis Budapest vállalja magára.

Szabó Viktória, a Cushman and Wakefiled osztályvezetője szerint viszont a gazdasági válság ellenére pozitívak a bérbeadással kapcsolatos tapasztalatok, a töltöttség nyitáskor 80 százalék lehet.

A CET, (Central European Time, azaz közép-európai idő) elnevezésű komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.