Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Nem javul a levegő Budapesten

2011.02.01. 07:19

A hétfői mérési adatok alapján továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, mivel a fővárosban - a megkezdődött javulás ellenére - nem csökkent jelentősen a szállópor-koncentráció, közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden kora hajnalban.

Levegőszennyezettség Budapesten reggel 9-kor
Levegőszennyezettség Budapesten reggel 9-kor

A légszennyezettségi állapotot mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a kisméretű szállópor (PM10) szintje két helyen még meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. Ezek a mérőpontok a Széna téren és az Erzsébet téren voltak. A szállópor hétfői átlagkoncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási küszöbértéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) - a közösségi közlekedést részesítve előnyben -, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében az áll: Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása, a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát hétfőn rendelte el Tarlós István főpolgármester Budapesten, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.