Tarlós szembeszállt saját helyettesével

2011.02.02. 13:55 Módosítva: 2011.02.02. 14:12

Egy felháborodott főpolgármesteri nyilatkozatban csúcsosodott ki kedden az a vita, ami már jó néhány hónapja tart az egészségügy átalakításáról. A kórházak állami felügyeletének erősítéséről van szó, amelynek keretében nagy budapesti intézmények kerülnének a kormány fennhatósága alá. A terv illik Tarlós István elképzeléseibe, de jelentős ellenzői is vannak, többek között a főpolgármester korábbi és jelenlegi egészségügyi helyettese.

Budapest első embere kijelenti, hogy egyetlen egészségügyi intézményvezető sem lesz kirúgva, reagált indulatos közleményben Szerbiából a főpolgármester kedden arra a értesülésünkre, hogy az egészségügyi főpolgármester-helyettes a külföldi útja alatt sorra felmondásra szólítja fel az irodájában felsorakoztatott kórházigazgatókat. A kirúgásokat leállították.

Tarlós István valószínűleg azért reagált idegesen a hírre, mert egy ideje tárgyalásokat folytat Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral a fővárosi kórházak sorsáról, és a tárgyalások befejezése előtt bármilyen változtatás kényelmetlen lenne.

Szócska Semmelweis-terve, amely szerint az önkormányzatoktól az állam irányítása alá vonnák a kórházak egy részét, tetszik a főpolgármesternek is, hiszen nagy adóssággal rendelkező kórházak finanszírozási nyűgétől szabadulhat meg ezzel Budapest. Tarlós István hétfőn a Magyar Nemzetnek azt mondta: a Heim Pál Gyermekkórház, a Péterfy Sándor Utcai Kórház, a Szent István Kórházzal egyesített Szent László Kórház és a Központi Sztomatológiai Intézet kerülhet át az államhoz.

A Semmelweis-tervről korábban vita volt a Fideszben. Mint arról beszámoltunk, fideszes körökben elégedetlenség alakult ki és felmerült, hogy meneszteni kellene Szócska Miklós egészségügyi államtitkárt. Arról is jelentek meg hírek, hogy esetleg Mikola venné át a helyét, aki az első Orbán-kormány idején már volt miniszter, s Pesti Imrével együtt jelentős szerepe volt a mostani kormányprogram egészségügyi fejezetének kidolgozásában.

Mikola István azonban Párizsba távozott OECD nagykövetként, Pesti Imre pedig otthagyta az egészségügyi főpolgármester-helyettesi posztot a fővárosi kormányhivatal-vezetői székért.

Mikola már nem szól bele az egészségügyi dolgokba, Pesti azonban már a váltáskor megígérte, hogy fél szemét az egészségügyön tartja. Utódját, Szentes Tamást is az ő javaslatára nevezték ki egészségügyi főpolgármester-helyettesnek, aki folytatná a fővárosi kórházak integrációját. Az integrációs folyamatba pedig nem nagyon fér bele a kórházak kiszakadása az önkormányzati tulajdonból.

Pestinek nagyon nem tetszik a "Szócska-Tarlós paktum". Mint a Magyar Hírlapnak nyilatkozta, bízik a főpolgármester tapasztalatában és bölcsességében, hogy jó gazdaként nem szabadulni akar a kórházaktól, hanem jól szeretné működtetni azokat. Azt, hogy Szentes Tamás miért lépett kedden Tarlós háta mögött, egyelőre csak találgatni lehet, viszont lépése könnyen lehet, hogy a menesztéséhez vezet.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője volt egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes szerint október óta káosz és koncepciótlanság van a fővárosi egészségügyben, Budapest vezetése "lepasszolni" akar feladatokat, ahelyett, hogy a fővárosiak egészségügyi ellátásnak javításán dolgozna.

Az előző ciklus területért felelős főpolgármester-helyettese az egészségügyi intézmények államosításával kapcsolatban kifejtette: az csak abban az esetben segítene, ha az állam képes a jelenleginél jobb finanszírozási struktúrát csinálni. Mint mondta, amiről Tarlós István főpolgármester tárgyal Szócska Miklós államtitkárral, az arról szól, ki legyen a felelőse a fővárosi egészségügynek, anélkül, hogy a főváros garanciát kapna arra, hogy jobb kézbe kerül az ellátás, ha az állam veszi át.

Emlékeztetett rá: az előző ciklusban elkészítették a Budapesti Egészségügyi Modellt, amellyel a főváros felügyeletének megtartása mellett hatékonyabb, takrékosabb egészségügyi rendszert lehetett volna kialakítani. Mint mondta, a Fidesz fővárosi egészségpolitikusa is támogatták a modell első fázisát, a kiszolgáló funkciók költségcsökkentését, a modell egészét pedig még a Fidesz szakpolitikusa, Mikola István is dicsérte és támogatta és reményét fejezte ki, hogy a Budapesti Egészségügyi Modellből országos modell lesz.

Horváth Csaba szerint azért nem kezdődhetett meg a modell megvalósítása, mert bár a közgyűlés 2010-ben elfogadta azt, de az önkormányzat előző egészségügyi vezetése Szolnoki Andreával és az SZDSZ-szel "a régi rendszer fenntartásában volt érdekelt", és a vitában Tarlós István és a Fidesz-KDNP az SZDSZ-t támogatta, az "alkalmi koalíció" pedig "szisztematikusan akadályozta a munka elindítását".

A fővárosi kórházak sorsáról délután Szócska Miklós és Tarlós István közös sajtótájékoztatót tart.

Demszkyvel is történt hasonló eset

Egyszer volt már példa arra, hogy a főpolgármester helyettese főnöke háta mögött intézkedett: Schneller István, Demszky helyettese (később fővárosi főépítész) 1991-ben Szenteshez hasonló módon kirúgta az összes közműcég vezetőjét. Másnap Demszky Gábor intézkedésére ez egészet vissza kellett csinálni, mert megállt volna az élet Budapesten.