Tarlós nem rúgja ki helyettesét

2011.02.02. 15:37 Módosítva: 2011.02.02. 16:20

Tarlós István nem válik meg Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettestől, aki kedden az összes fővárosi kórházigazgatónak föl akart mondani. A kirúgásokat leállító Tarlós István elmondta: az elbocsátásokat nem Szentes Tamás kezdeményezte, az ötlet egy "kormányzati hivatalvezetőé" volt, akit nem nevezett meg. Tárgyalások indulnak a fővárosi kórházak állami kézbe adásáról.

Kedd délután Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes irodája előtt sorakozott fel a komplett fővárosi kórházigazgatói kar, és sorban járultak Szentes elé, aki lemondásra szólította fel őket. A Szerbiában tartózkodó Tarlós István indulatos közleményben állíttatta le a kirúgásokat. Mint közölte egyetlen egészségügyi intézményvezetőt sem bocsátanak el.

A felháborodott főpolgármesteri nyilatkozatban csúcsosodott ki az a vita, ami már jó néhány hónapja tart a fővárosi egészségügy átalakításáról. A kórházak állami felügyeletének erősítéséről van szó, amelynek keretében nagy budapesti intézmények kerülnének a kormány fennhatósága alá.

Tarlós István most bejelentette: egységesen állami gondozás alá kell venni a fővárosi kórházakat. A 12 egészségügyi intézmény átadásához még a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása és kormányzati döntés is szükséges. Arra a kérdésre, mikor adják állami kézbe az egészségügyi intézményeket, a főpolgármester azt mondta: ez sok dologtól függ, lehetséges időpontokként említette a június végét, illetve a december végét.

A kórházak állami kézbe adásának számos ellenzője van, például Pesti Imre, a főpolgármester korábbi egészségügyi helyettese, aki jelenleg a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottja. Pesti Imre korábban a fővárosi kórházak holdingba szervezését tartotta jó megoldásnak, és nem az állami kézbe adást.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

A kirúgások hátterében álló "kormányzati hivatalvezetőre" való utalás így feltehetően Pesti Imrére vonatkozott, de Tarlós István kérdésre sem nem kívánta nevesíteni, kiről van szó. (Pesti a Magyar Hírlapnak szerdán azt nyilatkozta: bízik a főpolgármester tapasztalatában és bölcsességében, hogy jó gazdaként nem szabadulni akar a kórházaktól, hanem jól szeretné működtetni azokat.)

Tarlós jelezte: Szentes Tamás kicsit túlbuzgó módon, "rutintalanul" a szakmai egyeztetéseken tovább ment, mint lehetett volna, amikor fel akart menteni kórházvezetőket. Mint mondta, Szentes Tamásnak erre nem volt felhatalmazása, jóváhagyása. Arra a kérdésre, miért nincs a sajtótájékoztatón a helyettese, egyebek mellett azt mondta, "kíméletből nincs itt".

Közölte azt is, Szentes Tamástól "bizonyos jogköröket" megvont, például azt, hogy az önkormányzaton kívüli emberekkel beszélje meg az egészségügyi kérdéseket, továbbá megerősítette, hogy helyettese nem hozhat személyi kérdésekben önálló döntéseket.

Tarlós Colombo hadnagy nyomdokaiba lépett

A sajtótájékoztatón nem lehetett nem észrevenni, hogy a főpolgármester előszeretettel emlegeti feleségét, aki úgy tűnik, egyre több kérdésben ad tanácsokat neki a családi tűzhely mellett. Mint Tarlós a tájékoztatón elmondta, "senki nem ismerheti a gondolatait, egy ember, a felesége kivételével". Ezt egyébként egy, az újságíróknak szánt javaslat mellékmondataként jelentette ki a főpolgármester, amiben arra kérte a sajtómunkásokat, hogy ha nem ismerik a gondolatait, ne is akarják azokat interpretálni.

Azt is megtudhattuk, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, Tarlós tiszteli a sajtót, felesége ugyanis arra biztatja, hogy az újságírókat szeretni kell, sőt csúnyán néz rá, ha megtudja, hogy nem így van. A kevésbé durva beszédmodorra is oktatja a feleség a főpolgármestert: Tarlós csak azért nem mondott a sajtótájékoztatón egy erős kifejezést arra a véleményre, hogy a kórházak állami átvétele vagyonvesztést jelent, mert az asszony intette ettől. Ezért végül csak azt közölte: "ez csacsiság". (Ezzel a félmondattal egyúttal az ügyben nyilatkozó korábbi főpolgármester-helyettes gúnynevére is utalt.) A titokzatos bölcs feleségről (Nagy Cecília építőmérnök - wikipedia.hu) egyébként nem sokat lehet tudni, mert nem vágyik hírnévre, a nyilvánosságot legalább annyira nem kedveli, mint amennyire a férje szereti őt emlegetni nagy nyilvánosság előtt.