Házkutatást tartottak az FKF-székházban

2011.02.15. 17:45

Információink szerint házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) székházában az úgynevezett kamutanulmányok ügyében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az FKF Zrt.-nél 2009. szeptemberében kötött kutatási szerződésekkel kapcsolatban, hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyamatban levő eljárásban a múlt héten házkutatást tartott a cég székhelyén, erősítette meg lapunknak az NNI Sajtóirodája. Az NNI a napokban nyitotta meg a nyomozást az ügyben, amit a BRFK lezárt.

Mint arról beszámoltunk, a három gyanús, összesen nettó 20 millió forintba kerülő kutatási tanulmányt az FKF nevében Tölgyesi Balázs, akkori stratégiai igazgató rendelte meg 2009-ben, a másik részről pedig Zemplényi Zoltán, a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület ügyvezető igazgatója írta alá.

Innovatív hulladék

Az egyik szerződést "A gépjárműpark járatszervezésinek és emberi erőforrás kihasználásának kutatása, egy innovatív gépjármű-logisztikai mozgástérkép megalkotása érdekében", a másikat az "Innovatív szervezeti, szerkezeti és tulajdonjogi változási lehetőségek kutatása, a közszolgáltatói és a versenypiaci előnyök maximalizálása érdekében", a harmadikat pedig a "Lakossági kommunális hulladékok innovatív hasznosítási alternatíváinak kutatása" címén kötötte a két fél.

Az Index novemberben írta meg, hogy valószínűsíthető az összességében 20 milliós megbízás feldarabolása, így minden szerződés értéke az akkori 8 millió forintos közbeszerzési értékhatár alá esett.

Ám az akkori jogszabályok szerint a szerződések értékét egybe kellett volna számolni. A piacon több cég is képes lett volna ezeket a kutatásokat elvégezni, de végül mind a három megbízást ugyanaz a cég, azaz egyesület, a GAVE nyerte el, ráadásul pályáztatás nélkül.

A BRFK 2010 egy feljelentés alapján hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított az ügyben, amelyet decemberben lezárt bűncselekmény hiányában. A BRFK akkori közleménye szerint a hűtlen kezelés gyanúját a nyomozás cáfolta.

Az FKF lapunk nyomására tavaly nyilvánosságra hozta a három szerződést, valamint mellettük három külön megállapodást is, amelyen a megrendelő és a készítő elfogadja, hogy a tanulmányokat más szakmai szervezetek is felhasználhatják. Ha ugyanis ez a kitétel szerepel a két fél közötti megállapodásban, akkor a jogszabályok szerint nem vonatkozik rá a közbeszerzési törvény és az összeszámítási passzus. A BRFK valószínűleg ezt az érvelést elfogadva zárta le a nyomozást.

Csakhogy a három megállapodással gond van, ha valaki tüzetesebben megvizsgálja azokat: a hozzáférhetőségi megegyezésnek eleve a szerződésben kellett volna szerepelnie, nem külön papíron. Ráadásul a szerződéseket a 87-es céges bélyegzővel pecsételték le, a megállapodásokat pedig a 3-assal, ami felveti annak a gyanúját, hogy nem egy időben keletkeztek.

Információink szerint a nyomozók a házkutatás során ezeknek a megállapodásoknak a beszerzésére is külön figyelmet fordítottak.

Az NNI nemcsak a megállapodások miatt vette fel újra az elejtett szálat. Olvasóink visszajelzései nyomás egyértelműen bebizonyosodott, hogy az egyik szerződést az interneten található ingyenes publikációkból ollózták össze, azaz kamutanulmány készült. Úgy tudjuk, hogy a BRFK eleve nem is vizsgálta ezt a szálat, mert a nyomozás hűtlen kezelés miatt indult, az NNI viszont erre is figyelmet fordít.

A gyanúsításokkal kapcsolatban György István, a területet felügyelő főpolgármester-helyettes hétfőn elmondta, hogy Tölgyesi Balázs korábbi stratégiai igazgatóját, a szerződések aláíróját, az FKF újonnan kinevezett vezérigazgatóját üzleti érdekkörök támadják, és akarják besározni.

Elmodása szerint Tölgyesi két évig ingyen dolgozott a felügyelete alatt egy háttércsoportban, aminek az volt a feladata, hogy összerakja a főpolgármesterváltás utáni városüzemeltetési modellt. (Hacsak azt nem lehet fizetségnek számítani, hogy a választás után fontos pozíciót kapott.) Vezérigazgatóságának rövid ideje alatt sok szerződést megszüntetett, sok pénzt megtakarított a fővárosnak, ezért bántja sokak szemét.

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy nem kíván senkit sem megvédeni, aki nem érdemes rá. De véleménye szerint különbséget kell tenni hiba és bűncselekmény között.

Megkerestük korábban Zemplényi Zoltánt, a tanulmányt jegyző GAVE ügyvezető igazgatóját, indítottak-e vizsgálatot, hogy pontosan ki írta a kamutanulmányt, és hogy milyen intézkedéseket tesznek vele szemben. Zemplényi annyit mondott, hogy a GAVE érdeke is, hogy tisztázódjon a kérdés, és hogy később keresnek az ügyben. Azóta sem kerestek. (A tanulmányok egyébként letölthetőek az egyesület honlapjáról.)

Ha a gyanú bebizonyosodik, akkor az ügyben hűtlen kezelés mellett más bűncselekmények elkövetése is szóba kerülhet.

Frei is szabad kezet kapott, gyanús a sóbiznisz is

Az FKF-nél tavaly év vége óta folyamatosan borul ki a szennyes. Nemrég számoltunk be arról, hogy Frei Tamás harmincmillióért volt véleményvezér az FKF-nél, valamint arról, hogy egy 1,3 milliárd forintos útszórósó-beszerzés után nyomoz a rendőrség a cégnél. A gyanú szerint a 2006 és 2010 közötti szállításoknál a leszállított mennyiségű sónál többet számláztak.