Tüttő Kata megbizsergette Tarlós Istvánt

2011.02.24. 18:38

Elfogadták az 503 milliárd forintos budapesti költségvetés főbb számait a fővárosi közgyűlés ülésén, a hiány 55 milliárd forint. A főösszeg tavalyhoz képest 36 milliárddal csökkent, a hiány 8 milliárddal nőtt.

Az idei költségvetés fő számait 19 igen, 9 nem és 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A büdzsé főösszege 503 milliárd forint, a hiány 55 milliárd forint. A tavalyi 539 milliárdos főösszeghez és 47 milliárdos lyukhoz képest jelentősen szűkültek a főváros lehetőségei.

Atkári János pénzügyi főtanácsos felszólalásában elmondta, hogy a pénzforgalmi egyensúly megteremtése az első, mert egyébként a főváros nem tudja fizetni a számláit, és bekövetkezhet a csőd.

Atkári egyetértett azzal a szocialista felszólalással, amely szerint ez a költségvetés háromszor fizetteti meg a budapestiekkel az elmúlt éveket.

Arra a felvetésre, hogy 14 évet húzott le Demszky mellett, azt válaszolta, 2004-ben azért kellett távoznia, mert Cassandraként megjósolta, hogy elkövetkezik az igazság órája, majd hozzátette: és íme az igazság órája el is következett. A neki felrótt pesszimista verbalizmusra vicces történettel válaszolt: hiába dícsérik a rossz lovat, ha nekimegy a fának, akkor az nem bátor ló, hanem vak ló.

Tüttő Kata bizseregtet
Tüttő Kata bizseregtet

Molnár Gyula szocialista képviselő válaszként felelevenítetta a régi közös időket, amikor még átoknak számított, ha valakinek azt mondták, hogy dícsérjen téged az Atkári. Hozzátette, hogy a hiány mértéke a költségvetés tíz százaléka alatt van, ilyen aránnyal boldogok lennének a Fidesz olyan meghatározó polgámesterei, mint Rogán Antal vagy Kósa Lajos. Véleménye szerint a város nem akkor van csődben, ha nem fizet a bankoknak, hanem akkor, ha nem működik. Ezt belátni nem bátorság, hanem politikai vakság, utalt vissza Atkári lókupeces példájára.

Tarlós István zárszavában a szocialista frakciót oktatta hosszan a konstruktív ellenzékiség című tantárgyból. Néha ki-kiszólt a kalap alól, Tüttő Katának például azt mondta: kellemesen bizsergető érzés neki az MSZP-s képviselőnő nevetgélését hallani a padsorokból, de vannak dolgok, amiket nem lehet nevetgéléssel eltakarni. A kritikákkal kapcsolatban közölte: négy hónap után még korainak tartja azokat, egyelőre abból főznek, amit az előző városvezetés itt hagyott, a kassza pedig üres.

A költségvetés részleteiről délután még vitatkoztak a képviselők, majd végül a Fidesz igen, az MSZP nem szavazataival, az LMP és a Jobbik tartózkodásával elfogadták az idei büdzsét.

MSZP, Jobbik: nem, LMP: talán

Az MSZP szerint Budapest 2011-es költségvetése a megszorítások költségvetése, Tarlós István nem főpolgármesterként, hanem a főváros felszámolóbiztosaként nyújtotta be a dokumentumot. Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője azt mondta, úgy látják, az élet őket igazolta, mert a Fidesz–KDNP frakcióval folytatott konstruktív előkészítő tárgyalásaikon a számukra fontos területeken sikerült jelentős mértékben változtatni a költségvetési számokon. A Jobbik nem támogatja Budapest költségvetését, mert nem látja, hogy az elszámoltatásoknak következménye lenne, illetve a párt hiányolja a strukturális reformokat, ezt Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke jelentette be. (MTI)