34 millióért vette a BKV a leváló dohányzásellenes matricákat

2011.02.25. 12:29

Áfával majdnem 7000 forintba kerül egy körülbelül 40x10 centiméteres fémtábla a rajta levő fóliával együtt, amellyel a BKV 5000 megállóban arra figyelmezteti az utasokat, hogy tilos a dohányzás. A drága matricák az elmúlt napokban sorra lepotyogtak. A szállító cég garanciálisan cseréli őket.

Egy komplett tájékoztató tábla ára hordozó felülettel és fóliával együtt 5466 forint plusz áfa, tájékoztatta lapunkat a BKV jogi igazgatósága.

Mivel a BKV korábbi tájékoztatásábaól kiderült, hogy összesen 5000 megállóban szerelnek fel dohányzást tiltó táblákat, így könnyen ki lehet számolni, hogy a február 6-án életbe lépett fővárosi rendelet, ami tiltja a BKV megállókban a dohányzást, összesen 34 millió forintba került az egyébként legatyásodott BKV-nak.

olvasónk, Lukács Ádám József fotója
olvasónk, Lukács Ádám József fotója

Ráadásul még ez az egyszerű művelet sem sikerült jól: a táblákra ragasztott fóliák az első esős napok után felhólyagosodtak, lepotyogtak. Mint arról beszámoltunk, a táblák már felragasztott fóliával érkeztek a beszállítótól, a hibák csak a felszerelés után derültek ki.

A BKV a Gravoform Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kötött keretszerződést az utastájékoztató felületek beszerzésére. A dohányzási tilalomra figyelemfelhívó táblákat is a cég szállította.

A BKV jelezte a minőségi kifogásokat a Gravoformnak. A cég a hibás fóliákat garanciálisan kicseréli. A többletköltségek a beszállítót terhelik.

Kié a Gravoform?

A Gravoform nyomdaipari, címfestő vállalkozás 1991-ben indult Winkler Ferenc és testvérei családi cégeként. A cégben tulajdonos volt Winkler Gyula is, aki a Wallis Rt. egyik csúcsmenedzserként, majd Bajnai Gordon miniszter tanácsadójaként, még később miniszterelnöki tanácsadóként, a Szerencsejáték Zrt. igazgatóságának tagjaként lett ismert. A Winkler testvérek 2007-ben eladták a céget, amely addigra a feliratozó és táblabiznisz egyik meghatározó vállalkozásává vált. A tranzakció után Winkler Ferenc maradt az ügyvezető. A BKV 2009 májusban kötött 2012-ig tartó 315 millió forintos keretszerződést a Gravoformmal matricák és tájékoztató táblák készítésére. A cég ügyvezetője akkor még Winkler Ferenc volt, de 2010 februárjában már ő is távozott a cégtől. A digitális nyomdai munkákkal, tábla- és feliratkészítéssel foglalkozó vállalat 2006-ban, kisvállalkozói kategóriában Üzleti Etikai Díjat kapott.

A dohányzási tilalomra vonatkozó figyelemfelhívó táblákat a rendelet szerint március 8-ig kell kitenni. A fővárosi közgyűlés döntése értelmében február 6-tól tilos a BKV megállóiban dohányozni. Az egyhónapos türelmi idő lejárta után, március 8-tól kezdenek bírságolni a közterület-felügyelők az állomásokon.