Egymillióra bírságolták az FKF-et a sótender miatt

2011.02.28. 17:38

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) egymillió forint bírságot szabott ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-re, mert az egy útszórósó-tendert jogsértő módon bonyolított le. A hétfőn meghozott határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nettó 555 millió forint becsült értékben nyílt közbeszerzésen akart ömlesztett útszóró sót beszerezni. A felhívás 20 ezer tonna - plusz 50 százalék - útszóró sóra szólt. Négy ajánlat érkezett, a legolcsóbbnak kellett volna nyernie. Az Optopus Kft. nettó 18 300 forintos tonnánkénti ára volt a legjobb.

Az ajánlatkérő FKF Zrt. azonban január 19-én azt közölte, hogy képtelenné vált az ellenszolgáltatásra, ezért nem hirdet nyertest. Másnap viszont hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést indított 10 ezer tonna útszóró sóra. Az ajánlattételi határidő másnap volt, és az FKF január 21-én kihirdette nyertesnek a Medcare Gyógyszer és Gyógyászati Kereskedelmi Kft.-t. A szerződést nyomban meg is kötötték nettó 17 600 forintos tonnánkénti áron. Miután az ilyen zárt közbeszerzést be kell jelenteni a KDB-hez, a testület elnöke jogsértőnek tartotta a második eljárást, és jogorvoslatot kezdeményezett, amely még mindig tart.

Az első tender eredménytelen lezárása miatt viszont az Optopus Kft. indított eljárást a KDB-nél. Kifogásolta a lezárást, mivel szerinte éppen a második eljárás bizonyítja, hogy volt pénze az ajánlatkérőnek. Erre a következtetésre jutott a KDB is, ezért megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és megbírságolta az FKF Zrt-t. Az indoklásban megjegyezték, hogy az első tender újraértékelése nem valós reparálása a jogsértésnek, hiszen a kért só felére már szerződést kötött az ajánlatkérő. A bírság mértékét befolyásolta, hogy az FKF-re már korábban is szabott ki bírságot a KDB, továbbá az is, hogy nem működött együtt a döntőbizottsággal.

A céginformáció adatai szerint a második eljárás nyertese, a Medcare Kft. hat magánszemély tulajdonában áll, jegyzett tőkéje 13 millió forint, a főtevékenysége pedig fekvőbeteg-ellátás. Az APEH háromszor indított ellene végrehajtási eljárást, egyszer pedig foglalást is tartott a cégnél. Székhelye a budapesti Galvani úton van, míg fióktelepet működtet a kistarcsai kórházban. A 2009-es mérlegben a cég nettó értékesítési árbevétele 2,5 millió, míg a saját tőkéje mínusz 3,5 millió forint volt. Az üzemi eredménye mínusz 2,6, míg az adózás előtti és a mérleg szerint eredménye egyaránt mínusz 3,1 millió forint volt.