Szmoggal indul a tavasz Budapesten

2011.03.01. 06:33

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester, miután 2011. február 27-én a város négy, 2011. február 28-án pedig tizenkét mérőpontján a szálló por mennyisége elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb - már rendkívüli légszennyezettségi - helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó  szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Ezért a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzése érdekében Tarlós István főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkorlátozásra kérte fel, így többek között a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, az egyéni autóhasználat csökkentését, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését javasolta.