A Fidesz nem bírja elviselni a Ferihegy nevet

2011.03.09. 16:05

Nem támogatja a kormány tervét a Ferihegyi repülőtér átnevezésére a tárcaközi földrajzinév-bizottság, derült ki a testület hétfői ülését követően. A vita a Ferihegy földrajznév kihagyásán folyik. A kormány reakciója: kicsinálják a bizottságot. Közben Tarlós István bejelentette: a főváros átnevezné a Lágymányosi hidat Szent Lászlóra. Ez eredetileg a MIÉP ötlete volt.

Hétfőn húsz szavazattal egy ellenében úgy határozott a jelentős hidak, létesítmények elnevezéséről dönteni hivatott Tárcaközi Földrajzinév-bizottság, hogy a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen. A bizottság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy elnevezést támogatja.

Dutkó András, a bizottság vezetője lapunknak elmondta, a két név között lényegi különbség, hogy a testület által támogatott verzióban benne maradt a Ferihegy védendő földrajzi név is, aminek az elhagyása nem lenne szerencsés. A kormány által javasolt névvel probléma, hogy tulajdonképpen egymás mellé szórt tulajdonnevek halmozásából áll, ami így valószínűleg nem is tud elterjedni a köznyelvben.

Dutkó András úgy tudja, hogy a testület nem sokáig tud ellentmondani a kormány javaslatának, mert egyes értesülések szerint egy új kormányrendelet készül az elnevezésekről. Eszerint várhatóan kisebb létszámmal működne a földrajzinév-bizottság, és számos jogkört elvennének tőle.

Tarlós: legyen a Lágymányosi híd Szent László híd

A főpolgármester a portfolio.hu-nak adott interjújában beszél arról, hogy a Lágymányosi hidat a főváros tervei szerint hamarosan átnevezik Szent László hídra.

Az átnevezéshez jelenleg a földrajzinév-bizottság jóváhagyása szükséges. Dutkó András személyes véleménye szerint a híd átnevezése 15 év után nem indokolt, de úgy véli, hogy a bizottságban nagy vita lenne a tervből, amelynek bármi lehetne a vége.

A hídnév megváltoztatásához a nemzeti fejlesztési miniszter javaslata szükséges. A bizottság következő rendes ülésén, júniusban dönthetne az ügyben.

A Lágymányosi híd 1995-ben kapta a nevét, elnevezésekor felvetődött a Kossuth híd, a Szent István híd, a Mátyás király híd és a Béke hídja név is. 2000-ben a XI. kerület MIÉP-es alpolgármestere azt javasolta, hogy a híd nevét változtassák Szent Lászlóra, de a főváros elvetette a javaslatot. 2003-ban a XI. kerület képviselő-testülete újra felvetette az átnevezést, ezúttal Latinovits Zoltán színész lett volna a névadó, de ez a javaslat is feledésbe merült.

Ha Colbert híd nem is, Kölber híd volt Budapesten

A legutóbbi hídnévvita 5 éve volt, amikor az északi M0-ás hídnak keresett nevet a közlekedési tárca. Az internetes szavazáson kezdetben Chuck Norris vezetett, de a végeredmény szerint Stephen Colbert amerikai humoristáról kellett volna elnevezni a hidat. A Megyeri híd elnevezést egy internetes szavazó javaslata alapján adta a Földrajzinév-bizottság.

A szavazáson előkelő helyezést ért el Zrínyi Miklós, akiről végül az M7-es autópálya magyar-horvát határnál megépült hídját nevezték el.

Az M0 hídja végül Colbert híd sem lett, viszont kevesen tudják, hogy a Lágymányosi híd mellett párhuzamosan futó vasúti összekötő híd rövid életű második szerkezetét Kölber hídként tartotta számon a szakma, tervezõje, Kölber Ernõ után.