Zsolt
2 °C
18 °C

2,5 milliárdos kompenzációt kaphat a Parking Kft. a fővárostól

2011.03.17. 18:37

A Fővárosi Önkormányzattól csaknem 2,5 milliárdos kompenzációt kaphat parkoló cége, a Parking Kft. a 2011-es feladatok ellátására. Erről a közgyűlés várhatóan március 23-án dönt.

A csütörtökön közzétett előterjesztés szerint az idén is a Parking Kft. végzi a főváros közigazgatási területén kialakított 14 korlátozott forgalmú és 11 védett övezetbe érvényes hozzájárulások kiadásával kapcsolatos adminisztrációs teendőket. A cég feladata az ezzel összefüggő jelzőtáblák kezelése, és annak a kamerarendszernek az előkészítése is, amely az össztömegkorlátozás alá eső és védett övezetekben a behajtási hozzájárulást ellenőrzi.

A forgalomtechnikai közszolgáltatások keretében a kft. várhatóan bruttó 993 millió forintot szed be, ezzel szemben 1,2 milliárd forint kompenzációban részesül és 4,2-5 százalékos nyereségkulccsal dolgozhat.

Az idén a Parking Kft. felelős három őrzött, fizető P+R parkoló, a margitszigeti 310 férőhelyes parkoló, a múlt év végéig a BÖP Kft. által üzemeltetett, fővárosi tulajdonú díjköteles várakozóhelyek és a jelenleg a parkolásba be nem vont várakozóhelyek üzemeltetéséért.

Parkolásgazdálkodási területen a társaság várhatóan 1,4 milliárd forintot szedhet be, az előirányzott kompenzáció pedig 1,3 milliárd forint.
Így összességében a fővárosi parkolási cég mintegy 2,4 milliárd forintot szedhet be és körülbelül ugyanennyi kompenzációt kaphat.

A tartalékkeretet csökkentették, az előzetes üzleti tervből és a 2011. évi feladatok közül kikerült a személyforgalmi behajtási rendszer, továbbá a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer előkészítésének költsége.
Az előterjesztés tartalmazza azt is: a Parkingnál tavaly mintegy bruttó 19 milliós fejlesztés vált szükségessé, hogy ez év elejétől el tudja látni a közterületi parkolási üzemeltetési tevékenységet.

Ha a beruházások nem történtek volna meg, akkor a korábban a BÖP Kft. által üzemeltetett területeken nem lenne parkolásüzemeltetés. Emiatt az előterjesztő, György István városüzemeltetési alpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy törzstőkeemelés formájában fizessék ki a 19 millió forintot.

Az idei beruházásokra a cég üzleti tervében nettó 789 millió forint szerepel, ami részben a megnövekedett működési területtel magyarázható.