Adósoknak nem lesz ingyenparkolás

2011.03.17. 15:34

Pótdíjjal tartozók nem kaphatnak lakossági várakozási hozzájárulást 2012-től, ha a fővárosi önkormányzat március 23-i ülésén elfogadja a parkolási rendelet módosításáról szóló javaslatot.

A rendeletet öt ponton módosítják egy előterjesztés szerint: további 100 biankó ingyenparkolási engedélyt kap a Belügyminisztérium, szigorítják az ingyenes lakossági hozzájárulás kiadását, eltörlik azt a passzust, hogy az új automaták beszerzésénél a gép kötelezően tudja kezelni a bankkártyákat, megyhosszabbítják a parkolásüzmeltetők ügyfélszolgálati irodáinak nyitvatartását, és megvizsgálják a pesti alsó rakparton bevezetett fizetős parkolás eltörlését.

Egy korábbi közgyűlési rendelet a várakozási övezetekbe érvényes lakossági várakozási hozzájárulások és a védett övezetekbe érvényes lakossági behajtási-várakozási hozzájárulások esetében előírta, hogy a hozzájárulások csak úgy adhatóak ki, ha a kérelem beadásának időpontjában a parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díjkülönbözet és pótdíj tartozás, azonban ez a szabályozás nem lépett hatályba.

Most a szabályozás bevezetését javasolják, amelyet először a 2012. évre érvényes hozzájárulások esetén vennének figyelembe. A tervezet szerint így növekszik a várakozási díjak és pótdíjak befizetésének hajlandósága.

A hatályos parkolási rendelet szerint 6 kedvezményezett szervezet jogosult Budapesten díjfizetés és időtartam korlátozás nélküli várakozásra. A kiadható hozzájárulások száma most 400 darab, amelyet a főpolgármester ad ki.

Ám a tervezet szerint a megnövekedett igények (681 darab a 2011. évre) - a kedvezményezetti kör tervezett bővítése a Belügymnisztérium végrehajtó feladatokat ellátó szerveivel, valamint az idei évben a magyar soros EU-elnökség - miatt a hozzájárulások számát 500-ra emelik.

A mostani szabályozás szerint a 2010. június 30-a után beszerzett jegykiadó automatáknak alkalmasaknak kell lenniük a bankkártya elfogadására. Azonban az elmúlt időszak tapasztalatai alapján elmondható, hogy a bankkártya elfogadás lehetősége jelentősen megemeli a parkolójegy-kiadó automata költségét, a felhasználók igénye pedig ezen fizetési mód iránt elenyésző. Ezért a tervezet javasolja ezt az automatákra vonatkozó kötelező előírás eltrölését.

A parkolásüzemeltetők adatai alapján elmondható, hogy a várakozási díjak megfizetése 40-45 százaléka készpénzben, 10-15 százaléka parkolókártyával, 40-45 százaléka pedig a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszer használatával történik. A tervezet szerint ez alapján elfogadható, hogy a parkolójegykiadó automaták elérhetési távolsága növekedjen, így a várakozóhelyek 80 százalékától az eddigi 50 méter helyett 75 méteren belül legyenek elérhetőek.

A tervek szerint legalább heti egy napon egy órával (várhatóan szerdán, 17 óra helyett 18 órára) növekszik a parkolásüzmeltetők ügyfélszolgálati irodáinak nyitvatartása is.

A tervezet szerint megvizsgálják, hogy a pesti alsó rakparton milyen feltételekkel és díjjal célszerű a parkolás-gazdálkodási rendszert tovább üzemeltetni, különös tekintettel arra, hogy mióta fizetni kell érte, az autósok nem nagyon érdeklődnek a használata iránt.