Informátorhálózat fővárosi cégvezetőkből?

2011.03.17. 07:28

Egy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját bemártó feljelentés kapcsán került a rendőrség látókörébe Pető György volt nyugállományú rendőrtiszt, aki tavaly ősztől vezeti a Fővárosi Biztonsági Irodát (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyeletet. Pető a feltételezés szerint még 2010-ben, a BRFK-n dolgozó rendőrként olyan személyeket szervezett be informátornak, akik a választás után nagy fővárosi cégek vezetői lettek.

A BRFK egy feljelentés szerint Bété és Huszár fedőnéven szervezett be többek között informátorokat az önkormányzati választások előtt. A beszervező Pető György volt, aki 2010 októberéig a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának nyugállományú nyomozójaként tevékenykedett, majd otthagyta a rendőrséget, és a Fővárosi Közterület-felügyelet, valamint a fővárosi önkormányzat cégeinek biztonságáért felelős Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője lett. A két informátor a feljelentés szerint egy-egy nagy fővárosi tulajdonú cégnek lett a vezérigazgatója novemberben.

A feljelentést eredetileg az FKF-kamutanulmányok ügyében tették tavaly év végén, amikor kiderült, hogy a BRFK lezárta a nyomozást az ügyben. A feljelentés nyomán, ami egyrészt új tényekkel szolgált, másrészt az eljárás lezárásának körülményeit is boncolgatta, újabb nyomozás indult, ám azzal már a Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg. Az NNI jelenleg is nyomoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a feljelentés kapcsolatot feltételez a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának egyes emberei és a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) között, amelynek feladata az önkormányzat cégeinek, így például az FKF Zrt.-nek is a biztonsági (korrupcióellenes) felügyelete.

Arról is beszámoltunk, hogy az FBI vezetője jelenleg Pető György volt szocialista önkormányzati képviselő, egykori állambiztonsági tiszt, aki 2010 elejétől 2010 őszéig a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugdíjasként, és a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott.

A közreműködésével indulhatott eljárás 2010 első felében többek között az FKF-nél, a Főtávnál vagy a főváros gyógyfürdőcégénél történt gyanús ügyekkel kapcsolatban. Az őszi önkormányzati választás után Pető Tarlós István felkérésére a frissen alakult FBI és a Fővárosi Közterület-felügyelet élére került egyszerre. Pető egyes vélemények szerint a munkahelyváltás ellenére is hatással maradhatott némely rendőrségi eljárásokra.

A lapunk birtokába jutott újabb részletek szerint Pető korábban rendőri pozícióját úgy használta ki, hogy a fővárosi cégek akkori vagy korábbi munkatársai, tisztségviselői közül többet beszervezett, akik nyilvántartásba is kerültek mint szervezett kapcsolatok. Az informátorok belső értesülésekkel segítették a 2010 tavaszán belendülő nyomozásokat. Volt informátor, aki ekkoriban azt hangoztatta többeknek, a választás után ő lesz a cég vezetője.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot az ügyben, ahol nem kívántak reagálni. Maga Pető György sem kívánta kommentálni a cikket.

Rendőrségi informátori szintek

A nyomozások szempontjából három informátori szint létezik. Az úgynevezett eseti adatközlő egyes ügyenként, szemtanúszerűen segít észrevételeivel az eljárásban. Az informátornak (róluk van szó a cikkben) dossziéja van a rendőrségen, ami tartalmazza többek között a személyes adatait (zárt borítékban), a bevonási jelentést (amiben a beszervező tiszt főnöke engedélyezi a bevonását), az összes jelentést a beszervezővel történt találkozásokról, és az esetleges költségelszámolásokat. A harmadik, legkomolyabb szint a titkos munkatárs, ami már beépített külsős embert jelent. Mindhárom szinten fontos és hasznos munkát végezhetnek az informátorok.