Árpád
-2 °C
4 °C

Informátorhálózat fővárosi cégvezetőkből?

2011.03.17. 07:28

Egy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatóját bemártó feljelentés kapcsán került a rendőrség látókörébe Pető György volt nyugállományú rendőrtiszt, aki tavaly ősztől vezeti a Fővárosi Biztonsági Irodát (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyeletet. Pető a feltételezés szerint még 2010-ben, a BRFK-n dolgozó rendőrként olyan személyeket szervezett be informátornak, akik a választás után nagy fővárosi cégek vezetői lettek.

A BRFK egy feljelentés szerint Bété és Huszár fedőnéven szervezett be többek között informátorokat az önkormányzati választások előtt. A beszervező Pető György volt, aki 2010 októberéig a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának nyugállományú nyomozójaként tevékenykedett, majd otthagyta a rendőrséget, és a Fővárosi Közterület-felügyelet, valamint a fővárosi önkormányzat cégeinek biztonságáért felelős Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője lett. A két informátor a feljelentés szerint egy-egy nagy fővárosi tulajdonú cégnek lett a vezérigazgatója novemberben.

A feljelentést eredetileg az FKF-kamutanulmányok ügyében tették tavaly év végén, amikor kiderült, hogy a BRFK lezárta a nyomozást az ügyben. A feljelentés nyomán, ami egyrészt új tényekkel szolgált, másrészt az eljárás lezárásának körülményeit is boncolgatta, újabb nyomozás indult, ám azzal már a Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg. Az NNI jelenleg is nyomoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a feljelentés kapcsolatot feltételez a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának egyes emberei és a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) között, amelynek feladata az önkormányzat cégeinek, így például az FKF Zrt.-nek is a biztonsági (korrupcióellenes) felügyelete.

Arról is beszámoltunk, hogy az FBI vezetője jelenleg Pető György volt szocialista önkormányzati képviselő, egykori állambiztonsági tiszt, aki 2010 elejétől 2010 őszéig a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott nyugdíjasként, és a fővárosi közműcégeknél történt visszaélésekkel foglalkozott.

A közreműködésével indulhatott eljárás 2010 első felében többek között az FKF-nél, a Főtávnál vagy a főváros gyógyfürdőcégénél történt gyanús ügyekkel kapcsolatban. Az őszi önkormányzati választás után Pető Tarlós István felkérésére a frissen alakult FBI és a Fővárosi Közterület-felügyelet élére került egyszerre. Pető egyes vélemények szerint a munkahelyváltás ellenére is hatással maradhatott némely rendőrségi eljárásokra.

A lapunk birtokába jutott újabb részletek szerint Pető korábban rendőri pozícióját úgy használta ki, hogy a fővárosi cégek akkori vagy korábbi munkatársai, tisztségviselői közül többet beszervezett, akik nyilvántartásba is kerültek mint szervezett kapcsolatok. Az informátorok belső értesülésekkel segítették a 2010 tavaszán belendülő nyomozásokat. Volt informátor, aki ekkoriban azt hangoztatta többeknek, a választás után ő lesz a cég vezetője.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot az ügyben, ahol nem kívántak reagálni. Maga Pető György sem kívánta kommentálni a cikket.

Rendőrségi informátori szintek

A nyomozások szempontjából három informátori szint létezik. Az úgynevezett eseti adatközlő egyes ügyenként, szemtanúszerűen segít észrevételeivel az eljárásban. Az informátornak (róluk van szó a cikkben) dossziéja van a rendőrségen, ami tartalmazza többek között a személyes adatait (zárt borítékban), a bevonási jelentést (amiben a beszervező tiszt főnöke engedélyezi a bevonását), az összes jelentést a beszervezővel történt találkozásokról, és az esetleges költségelszámolásokat. A harmadik, legkomolyabb szint a titkos munkatárs, ami már beépített külsős embert jelent. Mindhárom szinten fontos és hasznos munkát végezhetnek az informátorok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?