Ingyen dolgoznak Tarlósnak az építészek

2011.03.18. 09:17

Térítésmentesen vállalta a budapesti építészeti projektek elbírálását 32 építész, tudtuk meg a Budapesti Építészkamarától. A kamara elnöke, Bálint Imre elmondta, néhány hete tudták meg, hogy Tarlós István feloszlatja a Budapesti Tervtanácsot, amely a megépítendő, nagy volumenű tervek építészeti elbírálásáért felelős. A főpolgármester akkor pénzhiánnyal magyarázta, hogy feloszlatja az évtizedes testületet.

A kamara ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a tervtanács elengedhetetlen, hogy magasabb építészeti minőséget képviselő tervek valósuljanak meg. Ezért levelet írt Kossuth- és Ybl-díjas építészeknek, hogy hajlandóak lennének-e ingyen végezni a tervtanácsi munkát, számolt be Bálint. A felkért építészek vállalták a munkát, így Tarlós István elfogadta az ajánlatot. A héten felállt az új építészeti tervtanács. A grémiumnak 32 tagja van, amelyből 5-7-et kérnek fel egy-egy terv bírálására. A testület élén Kerekes György, a főváros városépítési főosztályának vezetője áll.

A tervtanács határozatait az építtetőknek egyébként nem kötelező megfogadnia, ugyanakkor bizonyos méretű építkezések felett kötelező kikérni a testület véleményét. Az általuk kibocsátott szakvéleményt az építkezésben illetékes elsőfokú hatóság felhasználhatja az engedélyek kiadásánál.

A rendszer kritikusai szerint a tervtanácsi rendszer a jelenlegi formájában azonban nem működik, véleményének súlya ugyanis eltörpül a nagy lobbierővel rendelkező beruházók szava mellett.