Bonifác
10 °C
16 °C

Eltörlik Sztálin díszpolgári címét

2011.03.23. 11:00

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta.

Tarlós István főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Az előterjesztés szerint hivatalosan és örökre törlik a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt, Sztálint. A felsoroltak között van Haynau osztrák hadvezér, Jellasics horvát bán, Windischgrätz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos.

F  GK     718007

A szocialista képviselők kétségbe vonták, hogy Sztálin díszpolgára-e egyáltalán a városnak, illetve, hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között.

Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető szerint Tarlós István tudatosan elhallgatja, hogy a közgyűlés korábban azért nem fogadta el Sztálin levételét a díszpolgárok listájáról, mert azon soha nem is szerepelt.

Utalt arra, hogy az előző városvezetés ezért egy olyan nyilatkozatot fogadott el 2004-ben, amelyben a képviselők kinyilvánították, hogy Sztálint soha sem tartották és a jövőben sem tekintik díszpolgárnak.

Az ellenzéki képviselő megjegyezte: az ilyen kérdések helyett inkább ennél fontosabb szociális ügyekkel kellene foglalkoznia a közgyűlésnek.

Tarlós István ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november hetedikei, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a Szovjetunió generalisszimuszának díszpolgárságát. A főpolgármester közölte, így van jogalap van arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.

Öt év után lehet névadója egy területnek

A közgyűlés döntött arról is, hogy a korábbi huszonöt helyett öt év várakozás is elég lesz a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla, a jövőben pedig egy személyről több kerületben is el lehet majd nevezni az utcákat.

A testület emellett megváltoztatta a díszpolgári címek adományozásáról szóló szabályokat is, így ez a jövőben posztumusz is adományozhatóvá válik.

A szocialista Bihary Gábor a javaslat vitájában elmondta: egyetértenek az időkorlátok megváltoztatásával, ugyanakkor ellenzik, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is közterületet lehessen elnevezni, Horváth Csaba pedig azt kezdeményezte, hogy egy közterület elnevezésekor kötelező legyen kikérni a helyi lakosok véleményét.

Tarlós István Horváth kérdésére elmondta: az utcanév-változásokról még egyetlen esetben sem született végleges döntés, és csupán egy hivatalos bejelentés történt arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret ésszerű lenne Széchenyi Istvánról elnevezni.