Új hang csengi, hogy az ajtók záródnak

2011.03.24. 15:39

Szalóczy Pált a 3-as metró vonalán is utolérte a korszerűsítési hullám: az egyik szerelvényen egy hete Tarcsa Zsuzsa mondja helyette, hogy az ajtók záródnak.

A BKV tájékoztatása szerint folyik a metrószerelvények hangrendszerének (egyebek mellett az erősítő, a hangszórók, a tárolóegység) korszerűsítése. Mivel a megállók neveit bemondó, jelenleg is hallható hang egy ősrégi, korának megfelelő módszerekkel digitalizált, mára már igen rossz minőségű felvétel, egy hete a BKV próbaképpen módosította a 3-as metró egyik szerelvényén.

A régi felvételen Szalóczy Pál híradós, rádióbemondó hangja szól (már 30 éve), akit várhatóan a 3-as vonal többi szerelvényéről is kiszorít hamarosan Tarcsa Zsuzsa, a Magyar Rádió munkatársa.

Tarcsa Zsuzsa a 2-es metrón már 2007 óta hallható, a BKV ekkor kötött vele egy keretszerződést az állomásnevek bemondására. A 2-es metrón korábban Thoma István és Vadász Ágnes tájékoztatott az aktuális megállóról. (Letölthető állomásbemondó-hangok itt.)

Mint arról korábban beszámoltunk, a BKV 2009-ben színészeket bízott meg az buszok, villamosok és metrók állomásneveinek bemondásával, ám hiába készült el a felvétel, hiába fizették ki a színészeket, mégis a régi hangok darálják az állomások nevét. A régi járművek régi hangosbemondójára ugyanis nem tudták feltenni az új hangokat.

Kivétel ezalól a Combino, ahol öt színész konferálja a megállókat. Nekik összesen ötmillió forintot fizetett a BKV a munkáért és a hanganyag 5 éves felhasználási jogáért.