Demszky pár tízezerért perli a nyugdíjbiztosítót

2011.03.26. 13:41

Megfellebbezi a nyugdíjbiztosító döntését nyugdíjának mértékéről Demszky Gábor. A volt főpolgármester lapunknak elmondta: nem tudja elfogadni, hogy a nyugdíjbiztosító nem számította bele a nyugdíjalapjába azt a 8 évet 1981 és 1989 között, amíg ellenzéki szerepe miatt azzal büntették, hogy nem kapott munkát és közveszélyes munkakerülőként tartották nyilván. Nyugdíja most 200 ezer forint, a plusz nyolc év néhány tízezer forintot dobna a mértéken.

A volt főpolgármester hozzátette, hogy dolgozott abban az időben is, például szamizdatot szerkesztett, de az a Kádár-rendszerben illegális munkának számított, ami hivatalosan nincs benne a nyugdíjalapjában.

Demszky nyugdíja az elmondása szerint mintegy 200 ezer forint lenne ha a 30 év munkaviszony alapján számolnák a pénzét, és pár tízezer forinttal több, ha a kiesett 8 évet is hozzávennék. Nem a pénz számít, ez elvi kérdés, tette hozzá.

Demszky bruttó kétmilló forintos végkielégítést kapott leköszönése után. Nyugdíj is jár Demszky Gábornak, annak ellenére, hogy nem érte még el a nyugdíjkorhatárt. A vonatkozó törvény szerint az a polgármester, főpolgármester jogosult nyugdíjra, akit legalább háromszor egymár után megválasztottak.

Korábban Demszky Gábor érdeklődésünkre ennyit közölt a főpolgármesteri időszak utáni terveiről: "Van egy világos feladatom, hogy összegezzem, megírjam az elmúlt húsz év történetét. Én ebben az időszakban hét miniszterelnökkel voltam kapcsolatban, az egész politikai elittel, Európában szinte minden vezető politikussal találkoztam. Ezt meg akarom írni, az lesz a címe a könyvnek, hogy Budapest-maraton."

Arra a kérdésre, hogy lesz valamilye pénzkereső  foglalkozása is, a főpolgármester azt válaszolta, "lehet, hogy sokan azt hiszik, titkolom a valódi tervem, de egyszerűen nyugdíjas leszek. Nyugdíjat fogok kapni ezek után az évek után. Nem tudom pontosan mennyit. De nem sokat."