Lejár a szerződés, nincs kész a Margit híd

2011.03.31. 07:11

A Margit híd kivitelezői szerződése szerint március 31-én, csütörtökön van a felújítás véghatárideje. A híd azonban még sokára lesz kész, a kivitelező szerint csak június 13-án adhatják át, de még az sem biztos. Csütörtökön koordinációs ülésen dőlhet el, hogyan tovább, a szerződést valószínűleg meghosszabbítják. A viszony feszült, pereskedés is folyik a 2,6 milliárdos bankgarancia lehívhatóságáért.

A szigeti lejáró (március 6.)  Fotó: H. Szabó Sándor
A szigeti lejáró (március 6.) Fotó: H. Szabó Sándor

A híd felújításának véghatárideje: 2011 március 31. - áll a Margit híd felújításának kivitelezői szerződésében. Azt már 2009 novemberében tudni lehetett, hogy ezt a határidőt nem lehet tartani, hiszen már a munkák megkezdését is négy hónapos csúszással jelentette be a kivitelező.

Az első kötbérterhes határidő 2010 augusztus 13. volt, ekkorra kellett volna átadni a hidat a gépjárműforgalomnak, de a gépkocsik csak három hónappal később gördülhettek át a hídon. A fővárosi önkormányzat a csúszásra hivatkozva később lehívott volna 2,6 milliárd forint bankgaranciát, de nem sikerült neki, mert a konzorcium bírósághoz fordulva megakadályozta. A pénz lehívhatóságán jelenleg is folyik a vita.

Mint megtudtuk, a véghatáridő meghaladása valószínűleg nem jár majd ilyen konfliktussal, mert időközben több olyan pótmunkáról határozott a főváros (például a hídfők aluljáróinak felújításáról, kerékpárút-átalakításról), ami kitolhatja ezt a dátumot. Ezért jelenleg „folyamatban van a szerződés módosítása”.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szakemberei dolgoznak  (január 21.) Fotó: Kovács Tamás
A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szakemberei dolgoznak (január 21.) Fotó: Kovács Tamás

A felújítás folytatásáról lesz szó a felújítás csütörtöki koordinációs ülésén is. Hiszen, ha nem sikerül megegyezni, végső esetben az is előfordulhat, hogy szerződés hiányában a munkások levonulnak a terepről. Megegyezés esetén sem tudni azonban pontos dátumot a híd befejezésére. A kivitelező konzorcium szerint két és fél hónap múlva, június 13-án átadhatják a hidat, bár a pótmunkák miatt ez nem biztos, hogy tartható.

Még azt sem lehet tudni, hogy mikor szűnik meg a kordon az északi hídfél járdáján. Először ugyanis a déli hídfél járdáját kell olyan állapotba hozni, hogy ideiglenesen átterelhessék oda a gyalogosokat és a kerékpárosokat, de ott még komoly munkák folynak, még a korlát sincs meg. A híd szobrainak rekonstrukciójára még a közbeszerzési tendert se írták ki, talán majd májusban.

Gyalogos megy át a villamosoknak szánt aluljárón, a Margit híd budai hídfőjénél.  (február 17.) Fotó: Kovács Tamás
Gyalogos megy át a villamosoknak szánt aluljárón, a Margit híd budai hídfőjénél. (február 17.) Fotó: Kovács Tamás

A konzorcium ráadásul mindezeken felül 740 millió forintos többletigénnyel jelentkezett 2010 nyarán, arra hivatkozva, hogy későn kapták meg az engedélyeket, ami alapján elkezdhették volna a munkát 2009 augusztusában. A fővárosi közgyűlés júliusi ülésén mind a csúszást, mind a kötbér kifizetését elutasította, a kivitelező viszont nem mondott le róla.

Mint arról beszámoltunk, a Margit híd felújításának az ügyében a rendőrség is nyomoz.