Gizella
9 °C
14 °C

BKV: Nem pöttyözhet megállót a Zöld Kakas

2011.04.13. 11:23

A BKV-adminisztráció akasztotta meg a Moszkva teret és a Flórián teret már sikeresen színesre pingáló Világ-Kép Kulturális Egyesület legújabb projektjét. Ezúttal a Zöld Kakas Líceum hátrányos helyzetű diákjai festenék vidámra a Pöttyös utcai metrómegálló környékét, ám a BKV szerint az állomás mészkő fala nem erre való.

Így nézne ki a mészkőfal, ha engednék
Így nézne ki a mészkőfal, ha engednék

Az egyesület a köztérszínesítés mellett elindított egy oktatási programot, talált hozzá támogatókat, szponzorokat. A programban a ferencvárosi Zöld Kakas Líceum nevű szakközépiskola diákjaival festenék ki közösen a Pöttyös utca metrómegállót. Ez olyan iskola, ahova csak hátrányos helyzetű gyerekek járnak.

Azért választották a Pöttyös utcát, mert az van közel az iskolához, és a diákoknak is ez a helyszín tetszett. A festés témájául a diákok a környezetvédelmet választották.

potty2

Az egyesület részéről elmondták, hogy decemberben adták be az engedélykérelmeket a BKV-hoz. A cég márciusra meghozta döntését: nem festhetik ki az állomás mészkőfalait. Ezért újra kellett kezdeni az egész engedélyeztetési procedurát az öszes helyszínre, de nem történt semmi.

A gyerekekkel tavaly októbertől márciusig folyt a munka (a Színes Város órán). A program lényege az volt, hogy minden tevékenységet a diákok külön csoportokban végeznek, tehát külön van fotós és videós csapat, üzleti tervező, festők, kivitelezők, és akik az átadási ceremóniáért felelnek, továbbá külön diákkoordinátor is dolgozott.

A tapasztalat szerint a gyerekeket iszonyú nehéz volt motiválni, és elkeserítte őket, amit a BKV csinált, amikor minden szerv, amelyik ezért felelne, támogatta az akciót (városképvédelem, ferencvárosi önkormányzat). A gyerekek nem értik az egészet, hogyan lehet az, hogy a városnak alárendelt BKV, aminek ráadásul ingyen kiszínesítik a megállóját, ennyire nem együttműködő.

potty3

Flór Péter, a Világ-Kép Kulturális Egyesület szóvivője elmondta, hogy nyolc éve hajtanak végre civil akciókat szerte az országban. A Színes Város projekttel Magyarországon egyedülálló kezdeményezést indítottak el, de sokszor éppen az a bürokrácia lehetetleníti el az ilyen akciókat, amelynek éppen hogy segítenie kellene a munkát.

Megkerestük a BKV-t az ügyben, ahol azt válaszolták, hogy a BKV és a Világ-Kép Kulturális Egyesület már a tavaly sikeresen együttműködött a Moszkva tér átalakításán. Ezért örömmel vették az újabb megkeresést.

potty4

Hozzátették: a BKV, az egyesület és a ferencvárosi főépítészi iroda képviselőivel egy műszaki bejáráson felmérte a BKV-t érintő területeket. A metróépület mészkő burkolatának festését azonban – tekintettel a mészkő fizikai tulajdonságaira, értékére, valamint arra, hogy a lefestett felület később már nem tisztítható meg – a BKV Zrt. nem engedélyezte.

A BKV ugyanakkor felvetette, hogy amennyiben a terveket átdolgozzák és más festhető felületeket találnak, úgy nyitott az egyeztetésre. Az egyesület átdolgozta a terveket, megértette és elfogadta a mészkő felülettel kapcsolatos álláspontot, és inkább fémfelületek festésére tett javaslatot.

Az új tervek a BKV műszaki, forgalmi és utasbiztonsági szempontjai alapján is megfelelőek voltak, így hamarosan kiadják a támogató nyilatkozatot.

potty

Azonban ahhoz, hogy a munkák valóban megkezdődhessenek, a BKV-nak szüksége van a fővárosi önkormányzat illetékes bizottságának, valamint a helyi önkormányzat engedélyére.