Kis bontási kötelezettséggel 1,6 milliárd forintért villa eladó

2011.04.14. 13:36 Módosítva: 2011.04.14. 13:37

Eladásra hirdette meg XVII. kerületi villáját az Opelekkel kereskedő Ivanits József. Az ár a magyar ingatlanpiacon rekordhoz közelít, 1,6 milliárd forint. Az 1230 négyzetméteres épülettel egyetlen probléma van, hogy jogellenes túlépítése évek óta napirenden van az önkormányzat ülésein, és hatályos határozat is született a kerítés és egy 96 négyzetméteres kertészlak visszabontására.

10301463175.png

Egy önkormányzati tulajdonú közparkot és egy hosszabb utcaszakaszt is bekebelezett Ivanits József háza építésekor. Az autókereskedő céget tulajdonló Ivanits nyolc éve kezdett bele egy háromszintes családi ház építésébe, amit a XVII. kerületi Strázsahegy tetejére álmodott meg.

A beruházás egy 3900 négyzetméteres telken indult meg, amelyen a végére 1200 négyzetméteres épület jött létre, 890 négyzetméteres lakótérrel, borospincével, külön billiárd- és moziteremmel, valamint kilátószobával.

A tulajdonos azonban nem élvezhette felhőtlenül az egyedi bútorokkal berendezett villa adottságait, mert 2003 nyarán a környékbeli lakók bejelentése nyomán az önkormányzat által elrendelt hatósági szemle megállapította: a szomszédos közpark húszméteres sávja is kerítésen belülre került, valamint az ingatlan elfoglalta a Strázsahegyi dűlő egy, a telek hosszával megegyező szakaszát. A jogellenes területfoglalás miatt az önkormányzat bontási határozatban kötelezte a tulajdonost az eredeti állapot visszaállítására.

A bontás azonban nem történt meg, mert a kerület akkori alpolgármestere, Kiss Lajos egy bérbeadási szerződéssel 2009-ig engedélyezte a fennmaradást. Kiss az Indexnek elmondta, a szerződést akkor azon az alapon kötötték meg, hogy Ivanits megígérte, a szomszédos beépítetlen földekre tervezett lakóparkjából kártalanítja majd az önkormányzatot. Kiss szerint ez egyszerű csere lett volna a ház fennmaradása érdekében.

hz1

A közel 30 hektáros beruházásból azonban nem lett semmi, és a szerződés is lejárt 2009 decemberében. A XVII. kerületben terjesztett Helyi Hírek a 2010-es választások előtt részletesen foglakozott is az ingatlan jogi helyzetével, azt állítva, hogy az MSZP és a Jobbik összejátszásának köszönhető a fennmaradása. A lap szerint a Ríz Levente, fideszes polgármester vezetése alatt álló Rákosmente önkormányzata viszont kitart a jogellenes helyzet megszüntetése mellett, és akár önkormányzati költségen is le fogja bontatni a 160 méter hosszan rossz helyen húzódó kerítést.

11341153 8a12a2ea0882b6fca4ac4b4008a12db9 m

Tény azonban, hogy a strázsahegyi villát a napokban eladásra hirdette meg tulajdonosa. A nem mindennapi méretekhez nem mindennapi ár tartozik, Ivanitsék 1,6 milliárdot kérnek a jó kilátással rendelkező villáért, igaz a hirdetés nem tartalmazza, hogy a telek jelentős részét és a ház néhány négyzetméternyi alapterületét visszaköveteli az önkormányzat.

Az önkormányzat továbbra is szeretné visszaállítani a jogszerű állapotot az Ivanits-villa környékén, mondta az Index kérdésére Ríz Levente polgármester. Mint közölte: a tulajdonos összességében a telek harmadát kitevő területet, 1600 négyzetmétert foglalt el önkényesen, és ezért a területért a szocialista kerületi vezetésnek köszönhetően csupán évi 50 ezer forintos bérleti díjat fizetett 2009 végéig. Ebben az ügyben bírósági eljárás indult, az önkormányzat ugyanis erőszakkal nem foglalhatja vissza még az egyértelműen a tulajdonát képező területet sem, hiába született erről több jogerős hatósági döntés.

Ríz Levente elmondta: a villa tulajdonosa az illegális teleknagyobbításon kívül más szabálytalanságokat is elkövetett. Építési engedély nélkül húzott fel egy 96 négyzetméteres kertészlakot, amelyre szintén jogerős bontási határozat van. Előbb-utóbb el kell tüntetni azt a két tavacskát is, amelyet a régi véderdő helyén alakítottak ki.