A mozgássérültek negyede luxusautóval jár

2011.04.19. 12:34

A Parking Kft. parkolóellenőrei az év elejétől figyelik a fővárosi mozgássérült-igazolványok használóit. Az első negyedév összesített adatai szerint a belvárosi parkolóhelyek 20 százalékát (több mint 400 hely!) ilyen autókkal foglalják el nap mint nap, a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező gépkocsik negyede pedig 10 millió forintnál drágább luxusautó.

Egy a sok engedélyes luxuskocsi közül - Forrás: Parking Kft.
Egy a sok engedélyes luxuskocsi közül - Forrás: Parking Kft.

Mint azt a Parking Kft. honlapján írják, a cég parkolóellenőrei folyamatosan figyelik (a hét egy adott napján) a mozgássérült-igazolvánnyal parkoló autók számát. Hétről-hétre pontos statisztika készül arról is, közülük mennyi az úgynevezett luxusautó, a tízmilliós értéket jóval meghaladó gépjármű vagy terepjáró.

Az első negyedéves összesítésből kiderül, hogy a hat figyelt belvárosi területen a parkolók 19 százalékát olyan kocsik foglalták el, amelyek szélvédője mögött ott virított a mozgássérült igazolvány. Ez a három hónap alatt összesen 6097, (heti) egy napra vetítve átlagosan 600 mozgássérült igazolványt használó gépkocsit jelent, amelynek a 23 százaléka a felmérés szerint mindig luxusautó.

tab1

Biztos senki se gondolná, de a mozgássérült-igazolványos luxusautók legjobban a Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út fizetős parkolóit kedvelik. Itt a luxusautók aránya az engedélyes gépkocsik között 34 százalék átlagosan, de volt olyan hét, amikor minden második engedéllyel rendelkező autó luxuskocsi volt.

A luxusautó nem egyenlő a csalással

A luxusautók nagy aránya a mozgássérült-igazolványosok körében nem jelenti azt, hogy mindenki csalna, akinek drága kocsija van. Árpád példája elszomorító, ő pont azért húzta a rövidebbet, mert mások kihasználják a pénzükből fakadó előnyöket. Mint írja, "Körülbelül egy éve sajnos különféle orvosi beavatkozásokon estem át melynek következtében kifelé jövök egy daganatos betegségből. Kívülről nem látszik rajtam de protézist ültettek be a csigolyám helyett. Felső kategóriás terepjáróval jártam és ma is közlekedem. Mozgáskorlátozott igazolványom van melyet már nem merek használni. Azon kívül hogy leköpték és különféle megjegyzéseket kapok a szélvédőmre, sajnos már behorpasztották illetve letörtek  a tükrömet százezres nagyságredben. A gyerkőceimet kimondottan zavarja, ha velük beállok a rokkant helyre. Ma már nem használom a kártyám."

A legutolsó heti felmérés (április 7. és 13. között) szerint kevesebb a luxusautóval és mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkolók aránya, mint az elmúlt időkben. Azonban így is majdnem 20 százalék körüli az arányuk az üzemeltetési területen, ami arra utal, hogy továbbra is sok a visszaélés.

tab2

A mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolvány jogosulatlan használata bűncselekmény. A visszaélők ráadásul éppen az igazán rászorultak elől veszik el a parkolási lehetőséget. Budapesten összesen 25895 darab mozgáskorlátozott engedélyt adtak ki, az országosan pedig 185436 darabot.