Öt új adónemet vezetne be Budapest

2011.04.26. 15:35

Öt új adónem bevezetését tervezi és vizsgálja Budapest vezetése - a dugódíj mellett volna tűzoltási járulék és vigalmi adó is.

A budapest.hu portálon közzétett 2011-2014-es gazdasági program elve a következő: ha egy gazdasági szereplőnek vagy a lakosság egy csoportjának kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból, vagy adottságból származik valamilyen előnye, akkor ebből az előnyből Budapestnek is részesednie kell. A gazdasági programról a közgyűlés várhatóan szerdai ülésén dönt majd.

Tarlós István főpolgármester, a napirendi pont előterjesztője úgy fogalmazott: a szóba jöhető új adónemek között szerepel az úthasználati adó, mivel a szállítmányozó cégek és a távolsági közlekedésért felelős cégek nem fizetnek fővárosi adót, Budapest viszont sok pénzt költ a közutak fenntartására.

Szintén a közlekedőket sújtaná a dugódíj, amelynek bevezetését a 4-es metró elkészültéhez kötötték, ez ugyanis feltétele volt annak idején az uniós támogatás odaítélésének.

Vigalmi adó és tűzoltójárulék

Vizsgálják a vigalmi adó bevezetését is. Az előterjesztésben az olvasható: korábban létezett már a vigalmi adó, vagyis a belépőjegyekre kivetett egyenes adó, így az elvi alap megvolna az adónem újbóli bevezetésére.

A negyedik adónem a tűzoltási járulék volna, melynek segítségével a fővárosi tűzoltók hálózatát tartanák fenn. Erre ugyan kap pénzt a főváros az államtól, de a normatíva összegéből nem tudja teljes egészében fedezni a költségeket.

Megfontolandó, hogy a biztosítótársaságoktól a tűzbiztosítási díjak megfelelő arányát a főváros járulékként elvonja mindaddig, amíg a kapott állami normatíva folyamatos, jelentős kipótlásra szorul - olvasható az előterjesztésben.

Megszívta, akinek értékesebb lett a lakása

Tervbe vették egy területfejlesztési alap létrehozását is. Ebbe olyan telkek után kéne fizetnie az ingatlanfejlesztőknek, melyeknek értéke megnőtt, és ezért átsorolták őket. A beruházások miatt ugyanis a fővárosnak több közműberuházást is el kell végeznie, és a befolyt pénzből részben ezt kompenzálnák.

Ezzel kapcsolatban Tarlós István azt írta: ki kell dolgozni egy olyan rendszert, amely szerint az építési engedélyt csak a fővárossal kötött területfejlesztési megállapodás után adhatnák ki.

A luxusadó elvetése miatt ebben a ciklusban más vagyoni típusú adó már nem vezethető be, hosszú távon azonban szükség lehet egy ilyen adófajta bevezetésére. A tervek közt szerepel az ingatlan-értéknövekedési adó bevezetése, melyet azért kéne megfizetni, mert az ingatlan értéke részben a fővárosi beruházásoknak köszönhetően nő meg.