Augusztus végére tolták a Margit híd felújításának határidejét

2011.04.27. 20:58

A Fővárosi Közgyűlés szerdán szerződést módosított, így a híd felújításának határideje augusztus 31.

Az előterjesztés szerint a határidő módosítása azért vált szükségessé, mert több olyan, előre nem látható műszaki nehézség adódott a felújítás során, amelyet nem lehet a tervezett határidőn belül és módszerrel megoldani.

A híd felújításának véghatárideje: 2011 március 31. - állt a Margit híd felújításának kivitelezői szerződésében [1]. Azt már 2009 novemberében tudni lehetett [2], hogy ezt a határidőt nem lehet tartani, hiszen már a munkák megkezdését is négy hónapos csúszással jelentette be a kivitelező.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes előterjesztésében kifejtette:csúszott a felújítás, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megváltoztatta a díszkivilágítás műszaki tartalmát, a víznyomócső egyes helyeken máshol volt, mint az előzetes terveken, a budai oldali lépcsőknél pedig rosszabb állapotban volt a szerkezet.

Azért is szükséges a szerződés módosítása, mert a kivitelezést "nagyprojektnek" minősítették át, illetve több olyan kapcsolódó felújítást is el kell végezni, amely korábban nem szerepelt a szerződésben.

A javaslat szerint a határidő meghosszabbításával összefüggésben a kivitelező nem támaszthat többletköltségigényt a fővárossal szemben; a megváltozott műszaki tartalomból eredő költségek érvényesítésére a törvény alapján hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatnak le.

A módosítás nem érinti a tavaly augusztus végi, kötbérterhes átadási határidőt, ennek okairól a főváros és a kivitelező továbbra is vitában áll.

A Margit híd rekonstrukcióját 2009. augusztus 21-én kezdték el. Az eredeti ütemterv szerint az ideiglenes átadásnak 2010 augusztusában kellett volna megtörténnie, de az engedélyek kiadásának csúszása miatt ez akkor elmaradt.

Az előterjesztést hozzászólás és kérdés nélkül végül egyhangúlag szavazták meg a képviselők.