Ki kell költöznie a Tűzraktérnek

2011.04.28. 21:24 Módosítva: 2011.04.28. 21:36

A terézvárosi képviselő-testület csütörtökön úgy döntött: továbbra is alkotóházként akarja megtartani a Tűzrakteret, de az eddigi üzemeltetőnek, az Art Sector Alapítványnak mennie kell. Az épületet a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. üzemelteti tovább. Az Art Sector szerint ezzel vége a Tűzraktérnek.

"Kedves Támogatóink, Barátaink! Sajnos rossz hírekkel kell jelentkeznünk. ...Az önkormányzat ezzel a döntésével kimondta, hogy a Tűzraktér nem műküdhet tovább a Hegedű utca 3-ban" - közölte a döntés után a Tűzraktér eddigi üzemeltetője a Facebookon. A testület 12 igen, 3 nem szavazattal fogadta el az előterjesztést

Az önkormányzat csütörtöki döntése felszólítja az Art Sector Alapítványt és a Tűzraktér Kft.-t, mint jogcím nélküli használókat, hogy az épület birtokba adásával kapcsolatban legkésőbb május 2-ig kezdjék meg a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. képviselőjével a tárgyalásokat, amelyeknek legkésőbb május 6-ig be kell fejeződniük, olvasható a kerület honlapján.

A kerület a Hegedű utca 3 szám alatti ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. üzemeltetésébe adja.

A Terézváros közleménye szerint Hassay Zsófia polgármester és Simonffy Márta alpolgármester is hangsúlyozta a csütörtöki testületi ülésen, hogy az önkormányzat olyan alkotóházat akar létrehozni, amely a művészetet szolgálja. Fontosnak tartják azt is, hogy "a művészek – a jelenlegi áldatlan állapotokkal ellentétben – kulturált körülmények között alkothassanak, ezzel is elősegítve a művészet támogatását."

Az önkormányzat szerint ezért az épületet részben fel kell újítani és ki kell takarítani. Az önkormányzat számára elengedhetetlen az is, hogy az alkotóház működése ne zavarja a szomszédos kollégium és környéken lakók nyugalmát, áll a a közleményben.

Az önkormányzat februárban pályázatot írt ki az épület felújítására és annak üzemeltetésére, melyre senki nem jelentkezett. Nem pályázott a 2008 óta a helyszínen működő Tűzraktér sem, mivel ők sem tudtak megfelelni a pályázat alapfeltételeinek. A pályázáshoz ugyanis bizonyítaniuk kellett volna, hogy több tízmillió forint áll a rendelkezésükre, és tudják majd fizetni a havi 3 millió forintos bérleti díjat és a felújítás költségét.

A Terézvárosi Vagyonkezelőség ezután felszólította a kulturális műhelyben dolgozókat, hogy április 1-ig hagyják el az épületet. Március végén haladékot adtak a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítványnak és tárgyalásokat kezdtek velük