A szocialisták hibáit folytatja Terézváros

2011.04.29. 17:01

Szaporodnak a kérdőjelek a Tűzraktér épületének önkormányzati visszavétele körül. Terézváros csütörtökön jelentette be, hogy nem tárgyal tovább az itt évek óta sikeres kulturális központot működtető csoporttal, hanem maga fogja működtetni az épületet. Addigi álláspontját megváltoztatva pedig hirtelen a környék nyugalmával, nem pedig az épület leromlásával magyarázza a képzőművészek utcára rakását.

A hatodik kerület által vezetett és finanszírozott kulturális központ terve azért meglepő, mert korábban azzal az indokkal akarták bezárni a Tűzrakteret, hogy az épület életveszélyes, ott bármilyen tevékenység csak általános felújítás után folytatható. Mivel pedig sem az ott működő alapítvány, sem az önkormányzat nem tudja finanszírozni az átalakítások jelentős költségét, pályázatot írtak ki. A pályázóktól nem csak az épület felújítását várták, hanem havi három millió forint bérleti díjat is kértek.

Az önkormányzat pályázatára senki nem jelentkezett, a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány viszont részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz. Ebben ajánlatot tettek többek között havi 1,5 millió forint bérleti díj megfizetésére (felét pénzben, felét felújítás formájában) és az épület állagmegóvására, valamint minden, az önkormányzat részéről felmerülő, működéssel kapcsolatos gyakorlati igény kielégítésére.

A tervet csütörtökön indoklás nélkül dobta vissza a hatodik kerület, a képviselő-testület 12 igen 3 nem szavazattal Simonffy Márta alpolgármester előterjesztését fogadta el. Ennek értelmében a kerület akkor is visszaveszi a házat, ha más nem lát benne fantáziát. És hogy ne álljon üresen, maga fogja működtetni.

Ha életveszélyes, az a baj, ha nem életveszélyes, akkor az

A terv számos kérdést felvet, hiszen az önkormányzat döntése szembemegy korábbi érvelésükkel, amely szerint az épület felújításra szorul, de erre az önkormányzatnak nincsenek forrásai.

Megkerestük Hampl Márta sajtóreferenst, aki meglepő indokkal tagadta meg a választ. A sajtós azt mondta, akkor fog válaszolni lapunknak, ha lehozzuk egy korábbi cikkünkre küldött - általunk indokolatlannak tartott, és visszautasított - helyreigazításukat. Megdöbbenésünknek adtunk hangot, hiszen a hivatalnak törvényi kötelessége válaszolni, és a közre tartozó információk visszatartásával nem torolhat meg vélt sérelmeket.

A sajtós ezek után írásban kérte el a kérdéseinket, amelyekre nem kaptunk választ. Nem akart válaszolni Simonffy Márta alpolgármester sem, annyit azonban egy rövid telefonbeszélgetés során megtudtunk tőle, hogy korábbi állításukkal ellentétben az épületet már nem tartják életveszélyesnek, és így mégis gond nélkül működhet majd ott az önkormányzat kulturális központja.

A Terézváros érvelése meglepő, hiszen korábban hangsúlyozták: nincs pénzük a felújításra, ezért keresnek vállalkozókat a feladatra. Sőt, nem is egyszerű felújítást, hanem műemléki igényű munkálatokat írtak elő.

A csütörtöki döntés szerint az önkormányzat most mégis hajlandó jelentős összegeket fizetni egy olyan felújításra, amit amúgy elvégezne a jelenleg ott működő csapat is. Az is előfordulhat persze, hogy az épület állapota nem is olyan rossz, mint állították. Akkor viszont a két hónappal korábbi érveik nem állnak. Bármelyik eset áll fenn, az ügy azt a hatást kelti: a cél az volt, hogy a Tűzraktér csapatát minden áron eltávolítsák az épületből.

Két kulturális központ, néhány utcára egymástól

A terézvárosi önkormányzat a Hegedű utcai ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, amely jelenleg az Eötvös10 kulturális színteret működteti. Ez volt az a kulturális központ, amelyetkoncepció nélkül építtetett a kerület szocialista vezetése.

Az Eötvös10 hosszú ideig üresen állt, mert nem sikerült koncepciót és működtetőt találni. Végül a kerület kezdte működtetni a 4000 négyzetméteres ingatlan, amely gyakorlatot a jelenlegi polgármester, Hassay Zsófia még ellenzékiként erősen támadott.

"A gombra varrták kabátot - jelentette ki még ellenzékiként a Fidesz-KDNP-frakcióvezetője. Hassay Zsófia akkor leszögezte, támogatták, hogy legyen kultúrháza a kerületnek, de nem úgy, hogy egy elképzelést sem tudtak letenni, miként működjön. A frakcióvezető támadta a Verók István polgármester irányítása alatt álló hivatalt, mert azt sem közölte, hogy miből kívánják fenntartani az intézményt

Most a fideszes önkormányzat ugyanilyen módon, nyitva hagyott kérdésekkel indítanak el egy másik, önkormányzati fenntartású intézményt.

Hogy a feladat nehéz, jelzi: a hivatali parancsra létrehozott Eötvös10-et azóta sem jegyzik Budapest kulturális térképén. Jelentősége, méretei és központi elhelyezkedése ellenére is marginális. Kérdés, hogy ugyanez az önkormányzati cég hogyan lesz képes programokkal megtölteni mégegy, hasonló méretű házat.

Úgy tudjuk, Terézváros fenn kívánja tartani a Tűzraktérben most is működő műterembérlési rendszert. Míg azonban az alkotók jelenleg rezsiköltségért kapják meg a termeket, ők kétezer forintot kérnének négyzetméterenként. A havi 50-100 ezer forintos költség ugyanakkor magas a mostani, fiatal alkotóknak, a befutottabb művészeknek viszont ennél magasabbak az elvárásaik.

Az Art Sector Alapítvány nyilatkozatot adott ki, amelyben bejelentik: "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése címén pert indítanának Simonffy Márta ellen.