Szilvia
5 °C
16 °C

Lenyomja a múzeumokat a Sziklakórház

2011.05.03. 19:12

Három új kiállítással, emlékszobával bővült az alig három éve hogy nyilvánosan is látogatható, jelenleg polgári védelmi, hadtörténeti múzeumként funkcionáló Sziklakórház. Kedden ünnepélyes keretek közt bemutatták a budai vár alatti sziklába vájt létesítményben kialakított Friedrich Born emlékkiállítást, a légoltalmi riasztóközpontot és a történeti-műszaki kiállítást.

A rendkívül vontatott - csaknem másfél órán át mondtak beszédet a meghívott vendégek, körülbelül tízen, a végén már nem számoltuk - megnyitón nem jelent meg a meghívón fővédnökként feltüntetett Tarlós István, helyette Szentes Tamás főpolgármester-helyettes méltatta a Sziklakórház Múzeum érdemeit. Rajta kívül felszólalt többek között Christian Mühlethaler, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövete és Habsburg György a Magyar Vöröskereszt elnöke.

Az apropót elsősorban a Friedrich Born emlékszoba kialakítása és a Vöröskereszt megalakulásának 130. évfordulója szolgáltatta. A svájci származású Born 1944 májusától volt a Nemzetközi Vöröskereszt képviselője Budapesten. A nyilas uralom idején jelentős mentőtevékenységet végzett: zsidó kórházakat, árvaházakat helyezett vöröskeresztes védelem alá, tömegesen bocsátott ki védleveleket. A Sziklakórházat is  ő  helyezte a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alá, így  sem  a  nyilasok,  sem a szovjetek nem pusztítottak benne, az ott ápolt civilek és  katonák megmenekültek a megtorlásoktól, ahogy a kórház orvosai, ápolói  is.

Born irodája 1944 decemberétől egészen 1945 februárjáig működött a bombabiztos Sziklakórház mélyén, irányítása alatt több mint 15 ezer budapesti és magyarországi zsidő menekült meg a náci halál- és munkatáboroktól. Az állandó kiállítással a Sziklakórház  Múzeum Friedrich  Born embermentő munkájának állít nemzetközileg is egyedülálló módon emléket.

A Sziklakórház Múzeum elmúlt három évét az egekbe dícsérte Kedves Gyula ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, aki szerint úgy emberileg mint szakmailag példaértékű, ahogy szinte kizárólag magánszorgalomból és lelkesedésből, tömegeket vonzó színvonalas múzeumot alakítottak ki a sziklakórházban. A 2008-ban időszakosan megnyitott Sziklakórház Múzeum mára sok tekintetben felülmúlja társait, a laikusok által megkezdett tevékenység mostanra szakmailag is kifogástalanná vált, a hadtörténeti múzeum is nagyban számít az itt folyó munkára.

A megnyitó ünnepélyes hangulatát kissé lehűtötte az utolsók közt felszólaló Botos János, a Budapesti Holokauszt Intézet igazgatója, aki beszédét azzal kezdte, hogy a vészkorszak idején a Vöröskereszt nem tett meg minden tőle telhetőt a gázkamrákba küldött zsidók megmentéséért, mivel nem volt kifejezett központi döntés a szervezetben arról, hogy segíteni kell a deportálásra kijelölt embereken. Ennek fényében értékelte nagyra ezután Botos Born tevékenységét. Úgy tudjuk Botos János felszólalása enyhe megütközést keltett a vendégek egy részében, a színfalak mögött - azaz a büfében - kisebb vita is kialakult közte és a vöröskeresztesek között.

A már-már konferenciméreteket öltő megnyitó beszédek után végre meg lehetett tekinteni a zegzugos múzeumot, amiben berendeztek egy műszaki történeti kiállítást is, ami a barlangrendszerből  kialakított  bombabiztos kórházat, későbbi atombunkert illetve a magyar tervezők és építők műszaki zsenialitását mutatja be. Egyúttal megnyílt a  Budai  Vár és környéke légoltalmi riasztóközpont szekció is, aminek Budapest  ostroma  alatt  igen fontos szerepe volt, innen vezérelték ugyanis a légószirénákat a légiriadók során.

A bejárás során egyébként bebizonyosodott, hogy Kedves Gyula ezredesnek igaza van: az elmúlt években szemmel láthatóan rengeteget fejlődött a Sziklakórház Múzeum, a kiállított tárgyak, berendezések, viaszbábukkal operáló életképek igen színvonalasan mutatják be a korszakot, a gazdag kiállítás sokat gyarapodott 2008 óta, a kihelyezett plazmaképernyők révén informatívabb is lett, a gyűjteményt pedig határozott, de egyáltalán nem zavaró megoldásokkal védik, ahol szükséges.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?