Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nem alkalmazhatók az alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek

2011.05.03. 20:05 Módosítva: 2011-05-03 20:34:21

A korábban alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek alkalmazási tilalmáról hozott döntést az Alkotmánybíróság (Ab). Eszerint a korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi parkolási rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései a jogerősen le nem zárt polgári peres eljárásokban nem alkalmazhatók. Az Alkotmánybíróság hozzátette, a keddi határozat "következményeit az érintett perekben a bíróságok vonják le".

Mint írták, az Alkotmánybíróság döntése újraértelmezi az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály alkalmazási tilalmának gyakorlatát, a határozat értelmében az Ab bírói kezdeményezés alapján - mint a jelen ügyben - elrendelheti az alkotmányellenesnek minősített norma általános alkalmazási tilalmát.

Az indokolás szerint ha az Ab konkrét perben mondja ki az alkotmányellenes jogszabály alkalmazási tilalmát, akkor a határozat meghozatalakor folyamatban lévő per bírája utólag is kérheti az alkalmazási tilalom kimondását.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alkalmazása csak azokban a perekben válhatott kizárttá, amelyekben a bírói kezdeményezés az Ab döntésének meghozataláig megérkezett. Azokban a perekben, amelyekben a bíró nem kezdeményezte az Ab eljárását, továbbra is az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alapján kellett eldönteni a jogvitát, áll a közleményben.

Folyamatban lévő perek felfüggesztése mellett több száz bírói kezdeményezés érkezett az Alkotmánybírósághoz olyan eljárásokban, amelyekben a parkolási jogvitákat a korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi közgyűlési rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései alapján kellene elbírálni.

Az Ab 2009 novemberében mondta ki a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét.

A bírók azért fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert nem volt egységes az ítélethozatal. Az Alkotmánybíróság döntése több száz, folyamatban lévő ügyet érint, azonban nem visszamenőleges hatályú.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!