Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem alkalmazhatók az alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek

2011.05.03. 20:05 Módosítva: 2011-05-03 20:34:21

A korábban alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek alkalmazási tilalmáról hozott döntést az Alkotmánybíróság (Ab). Eszerint a korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi parkolási rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései a jogerősen le nem zárt polgári peres eljárásokban nem alkalmazhatók. Az Alkotmánybíróság hozzátette, a keddi határozat "következményeit az érintett perekben a bíróságok vonják le".

Mint írták, az Alkotmánybíróság döntése újraértelmezi az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály alkalmazási tilalmának gyakorlatát, a határozat értelmében az Ab bírói kezdeményezés alapján - mint a jelen ügyben - elrendelheti az alkotmányellenesnek minősített norma általános alkalmazási tilalmát.

Az indokolás szerint ha az Ab konkrét perben mondja ki az alkotmányellenes jogszabály alkalmazási tilalmát, akkor a határozat meghozatalakor folyamatban lévő per bírája utólag is kérheti az alkalmazási tilalom kimondását.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alkalmazása csak azokban a perekben válhatott kizárttá, amelyekben a bírói kezdeményezés az Ab döntésének meghozataláig megérkezett. Azokban a perekben, amelyekben a bíró nem kezdeményezte az Ab eljárását, továbbra is az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alapján kellett eldönteni a jogvitát, áll a közleményben.

Folyamatban lévő perek felfüggesztése mellett több száz bírói kezdeményezés érkezett az Alkotmánybírósághoz olyan eljárásokban, amelyekben a parkolási jogvitákat a korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi közgyűlési rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései alapján kellene elbírálni.

Az Ab 2009 novemberében mondta ki a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét.

A bírók azért fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert nem volt egységes az ítélethozatal. Az Alkotmánybíróság döntése több száz, folyamatban lévő ügyet érint, azonban nem visszamenőleges hatályú.