Életveszélyes egy Andrássy úti ház

2011.05.09. 17:03

A Terézvárosi önkormányzat szerint életveszélyes az Andrássy út 1-alatti bérház, a főváros mégsem zárja le a környékét.

Életveszélyes állapotban van a budapesti Andrássy út 1. szám alatti négyemeletes épület, a Fővárosi Önkormányzat illetékes hivatala mégsem támogatja a belvárosi ingatlant övező közterület lezárását, "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra" – közölte a terézvárosi önkormányzat.

A Stein palotaként ismert, világörökségi környezetben álló társasház nemrég kártérítési pert indított a tetőt megbontó céggel szemben, ám a jogerős ítéletig akár évek is eltelhetnek. A terézvárosi önkormányzat az hétfőn azt közölte, hogy az elmúlt években a ház állapotáról több szakvéleményt is készíttettek, amelyek életveszélyesnek nyilvánították a tetőhéjalást, a tetőszerkezetet, a szerkezeti elemeket, a díszeket, a kéményeket és a homlokzatot.

A tájékoztató szerint az elmúlt évben két alkalommal is jelentős vakolat hullott le a homlokzatról a járdára, de ezek szerencsére nem okoztak balesetet. Hozzátették: miután a homlokzati falsík a tetőzet miatt folyamatosan ázik, a további vakolathullás, sőt a tetőről esetleg lehulló épületelemek miatt folyamatosan fennáll az életveszély.

A terézvárosi hivatal a társasházat a homlokzati, míg a tetőteret és az alatta lévő IV. emeleti szintet birtokló céget a tetőn lévő életveszély megszüntetésére kötelezte, mindeddig hiába. A felkért szakértők több javaslatot is kidolgoztak a veszélyelhárításra, ám forrása sem az érintetteknek, sem pedig az önkormányzatnak nincs a beruházásra. A VI. kerület a Belügyminisztérium segítségét is kérte, ám választ még nem kaptak.

Az életveszély jelenleg érinti az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Paulay Ede utca egy-egy szakaszát, de mindeddig csak egy két méter széles sávot kerítettek le. A terézvárosi hivatal szerint azonban a tetőről esetleg lehulló elemek akár a parkolósávig, illetve azon túl is repülhetnek, így azok elkerítése, lezárása is szükséges lenne.

Ezt a javaslatot azonban, "tekintettel a nagy forgalmú csomópontra", a Fővárosi Önkormányzat közlekedési ügyosztálya nem támogatta, így az életveszély továbbra is fennáll – áll a közleményben.

A Fővárosi Bíróságon csütörtökön kezdődött meg a VI. kerületi Andrássy út 1. szám alatti társasház kártérítési pere. Az egykori Stein palota lakóközössége azért nyújtott be keresetet a bírósághoz, mert  – álláspontjuk szerint – az épület tetőterében 400 millió forintos kárt okozott egy beruházó.

Az épület egy része, szerintük, azért vált életveszélyessé, mert a beruházó – aki egyben tulajdonosa is a tetőtéri ingatlannak – 2001-ben építkezésbe kezdett, ám egy elszámolási vita miatt a kivitelező 2003-ban levonult a munkaterületről.