no

BKV: 21,5 millióba kerül az utcanévcsere

2011.05.17. 07:15

A héten helyezik ki az új Széll Kálmán tér és Elvis Presley park utcatáblákat, a BKV is folyamatosan cseréli a villamosok és buszok tábláit, a metró Széll Kálmán (Moszkva) téri állomása marad utoljára. A II. kerületnek 70 ezer forintba kerül a táblacsere, a BKV-nak 21,5 millióba.

A volt Roosevelt téren már a Széchenyi István tér tábla látható, a volt Moszkva térre a héten rakatja ki a II. kerületi önkormányzat az új Széll Kálmán tér táblákat (kettőt), és a héten helyezik ki az Elvis Presley park táblákat is (szintén kettőt) a Margit híd budai hídfőjénél.

Elvis-tábla: hamar elviszik?

Mint megtudtuk, az Elvis-táblákból két tartalékot is gyártanak, az előzetes érdeklődésből ugyanis arra lehet következtetni, hogy az oszlopokra helyezendő táblák nagyon hamar a gyűjtők zsákmányaivá válhatnak.

A póttáblák pótlását azonban úgy tudjuk, hogy már nem nagyon akarja vállalni a kerület, nehogy felvirágozzon az Elvistábla-turizmus a Margit hídnál. A táblák így most összesen 70 ezer forintba kerülnek.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az önkormányzatnál megtudtuk: a megváltozott nevű köztereken élőket levélben értesíti az önkormányzat a változásról. A lakosok illetékmentesen kicserélhetik lakcímkártyájukat és forgalmi engedélyüket az okmányirodában. A cserére nincs határidő.

A cégek esetében nem tud beszállni az önkormányzat. Egyes becslések szerint a céges papírok (alapító okirat, bélyegzők, névkártyák) cseréjének költsége egy-egy társaság esetében több tízezer forint is lehet.

BKV: 21,5 millió a táblacsere ára

A BKV-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az átnevezéseket a 30 napos határidőn belül befejezik. A legnagyobb feladatot a 2-es metróvonal Moszkva téri állomásának átnevezése jelenti.

Az április 27-ei közgyűlés által elfogadott közterület átnevezések várhatóan mintegy 17 millió Ft + ÁFA utastájékoztatási költséget jelentenek a BKV-nak.

A Széll Kálmán téren a 61-es és az 59-es villamoson már lecserélték a táblákat, a Combinókon hétfő este kezdődött meg a csere, a buszok a jövő héten következnek, a metrómegálló pedig a hónap végén. A 2-es villamosra már felszerelték a Roosevelt teret leváltó Széchenyi István tér táblákat.

Óbuda: mégse, de mégis

Óbudán nincs forrás a táblacserére 2011-es költségvetésben, tudtuk meg a polgármesteri hivataltól. A kerület felméri a szükséges táblamennyiséget, majd döntenek a táblacserék pénzügyi keretének biztosításáról. Ezt követően lehet a táblákat megrendelni, legyártatni és felhelyeztetni.

A fővárosi közgyűlés által átnevezett utcák névtáblacseréjének várható időpontjáról még nincs információ. A személyi okmányok, forgalmi engedély cseréje költségmentes, az érintett ügyfeleket elsőbbséggel fogadja az okmányiroda.

A kerületben nem repesnek az örömtől, márciusban ugyanis jobbikos kezdeményezésre volt szó 11, a "munkásmozgalomhoz és kommunista diktatúrához köthető" személyről elnevezett utca átnevezéséről, de az önkormányzat közleménye szerint a megkérdezett lakók nem akarták a változtatást. A 11 utcából kettő neve (Koltói Anna, Ságvári Endre) ennek ellenére, a főváros döntése alapján mégis megváltozik.

Széchenyi István táblája a volt Roosevelt téren ( Fotó: Máthé Zoltán)
Széchenyi István táblája a volt Roosevelt téren ( Fotó: Máthé Zoltán)

Kommunisták helyett főleg színészek és focisták

Mint arról beszámoltunk, huszonhat közterület átnevezéséről döntött április végén a fővárosi közgyűlés. A Moszkva teret ismét Széll Kálmán térnek nevezik, a Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét kapja, a Lágymányosi hidból Rákóczi híd lesz. Lesz Elvis Presley park, Sinkovits Imre utca, Domján Edit utca, utcánévtáblát kap az Aranycsapatból Hidegkuti Nándor és Zakariás József.

Több, a Tanácsköztársaságban, a kommunista mozgalomban és az ellenállásban egykor szerepet játszó személyiségről elnevezett utcát kereszteltek át. A tíz kerületet érintő átnevezések legfőbb indoka az volt, hogy a múlt rendszer által preferált nevek 21 évvel a rendszerváltás után kevéssé elfogadhatók.