Júniustól éjszaka is nyitva a Vidámpark

2011.05.19. 23:31

Sajtóbeszélgetést és új játékok kipróbálását ígérte a csábító meghívó csütörtökre, amit a Főváros sajtóosztályától kaptunk, de ennek fele sem volt igaz. A sajtóbeszélgetést inkább sajtómonológnak lehetne nevezni, mert az elöljárók ugyan válaszoltak a kérdésekre, de nem sok újat lehetett megtudni a Vidámpark jövőjéről, inkább néhány vendégcsalogató akcióra akarták felhívni a figyelmünket.

Fotó: Huszti István

“A háttér megvan hozzá” - mondta Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, igaz itt csak a róla készülő sajtófotóról beszélt, a Vidámpark helyzete köztudottan nem ilyen rózsás. Tarlós István nemrég az egyetlen olyan fővárosi cégnek nevezte a parkot, amit privatizálni tudnak, ami azt sejteti, hogy fogják is. A tárgyalások már el is kezdődtek, állítólag magyar és külföldi pályázókkal is tárgyalnak. Csomós elmondta, hogy a múltban nagyon nehéz pénzügyi helyzetben volt a park, milliárdos nagyságrendű adóssággal vették át, de azóta sikerült 85 millióval csökkenteni a fenntartási költségeket.

Verseghi-Nagy Balázs, a Vidámpark igazgatósági elnöke elmondta, ezt úgy érték el, hogy a tíz fős igazgatósági tanácsot három főre csökkentették, új tendert írtak ki a takarításra, az örző-védő szolgálatra, a kertészetre és a kezelő személyzetet szolgáltatókra is. Az elmúlt évhez képest eddig sikerült 15%-kal növelni a bevételt, és 20%-kal a látogatószámot. Verseghi-Nagy szerint ez az új előszezoni kedvezménynek és annak köszönhető, hogy a tavalyinál jobb volt az időjárás.

Csomós Miklós és a háttér

Csomós Miklós úgy véli, az óriási veszteség felveti a kérdést, hogy jó helyen van-e a Vidámpark. Igaz, a kiköltöztetésről már az előző vezetés is gondolkozott, nem új keletű kérdés. Csomós eloszlatta azokat a tévhiteket, hogy a közeljövőben költöztetnék, a legkorábban a ciklus végén kerülhet sor erre. Körültekintően kell kiválasztani az új helyszínt, egy nagyobb, 3-4-szer ekkora, újabb, modernebb, látványosabb parkot akarnak majd létrehozni, és az új hely nagyban függ attól, hogy kik fogják megvenni a Vidámparkot. Annyit elárult, hogy nemrég felmerült, hogy valahova a XI. kerületbe vinnék át. A költözés egyik legfőbb okaként azt nevezik meg hivatalosan, hogy a szomszédos állatkert kinőtte magát, és csak a vidámpark felé tudna terjeszkedni.

Pár hete a főváros kezdeményezésére megbeszéléseket kezdtek a Városliget jövőjével kapcsolatban, a terület fejlesztésén dolgozó csapatnak Csomós Miklós lett a vezetője. Hogy milyen új funkciókat szánnának a Városligetnek, arról sem mondott el sok konkrétumot, egyet tudott említeni: hogy a felújított műjégpálya épületében nyitnak majd egy turinformot, mert eddig ez hiányzott a turisták által gyakran látogatott környékről.

Újítások

A bevételek növelésére újabb tervek születtek. Júniusban, júliusban és augusz­tusban pén­te­ken és szom­ba­ton, szeptembertől pedig szom­ba­ton haj­nali fél 2-ig lesz nyitva a Vidámpark. Reklámozták az új Facebookos akciójukat, ami most 3000 like körül jár, és ha elérik a 10 ezer like-ot, akkor kedvezményes diákjegyet fognak bevezetni. Bevezették már az ún. happy hourt, a hatkor záró parkban négykor bezárnak a kasszák, de egy ideje az egyik kassza mégis nyitva marad ötig, és négy órától 40 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani.

Újszerű

Új játékokat is ígérnek, júliusban vagy augusztusban érkezik Németországból egy nagyüzemi játék, nagy durranást ígérnek, de egyelőre szigorúan titkos, hogy mi lesz az. Júniusban két új játék jön: egy új, elektromos dodzsem, és megnyílik majd az átsétálós stílusú UV-panoptikum, az Avatar című filmhez hasonló tematikával.

A bátrabbaknak addig ott a Sky Flyer vagy a Spinning Coaster, a "Túlvilág Kapuja", amit régen szellemvasútnak hívtak, csak kicsit átalakították. Van még anyósreptető, a kisebbeknek barlangvasút, a Dzsungel mesepark, bohócos körforgó, csodabringa és gyermekautó. Az antik hullámvasút, a dodgem, a panorámakerék, az elvarázsolt kastély, a forgó hordó, a hajóhinta, a mászóvár, a tűzoltójáték, a vízi dodgem, a gokart és a lézercéllövölde visszarepít minket akár évtizedekkel a múltba, ez nosztalgiát adhat az élvezethez.

Egy régi darab: a Kanyargó

Múlt és jelen

A Vidámpark 1950 május 22-én új formában nyitott a park, az Angol Park kerítésének lebontásával hozzácsatolták a Vurstlit is. Már 1956-ban 65 attrakció üzemelt, az 1970-es esztendőben 5 külföldről hozott vendégjáték is fogadta a látogatókat. A 80-as években megtörtént a Hullámvasút szerkezetének felújítása, elkészült a Viharvasút sci-fi változata, új pályát kapott a Kanyargó és elkészültek a tervek az Elvarázsolt Kastély újjáépítéséről.

A 90-es években új berendezések kerültek a parkba, például az óriáscsúszda vagy a Break Dance, 2000 tavaszán a Looping Star nevű hullámvasutat húsz kamion szállította a Vidámparkba, de ennek már hűlt helye. A Gólkirály és a Fényvadász játékokat 2004-ben adták át.