Döntöttek a Janikovszky-iskola bezárásáról

2011.05.20. 10:22 Módosítva: 2011.05.20. 10:55

Döntött a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárásáról a főváros VII. kerületének képviselő-testülete pénteki rendkívüli ülésén. A kerületben lévő öt önálló oktatási intézményt úgy szervezik át, hogy négy épületben három iskola folytatja a működést.

A testület név szerinti szavazással, a Fidesz-KDNP képviselők 11 igen, illetve 4 MSZP-s képviselő nem szavazata mellett fogadta el az iskola bezárásáról szóló előterjesztést. A határozati javaslat értelmében az iskola esetében a gimnáziumi nevelési, oktatási feladatot átadták a Fővárosi Önkormányzatnak. A döntés értelmében - amelyet a csökkenő tanulói létszámmal indokoltak - a kerületben lévő öt önálló oktatási intézményt úgy szervezik át, hogy négy épületben három iskola folytatja a működést.

Ezután kizárólag általános iskolai képzést folytat a Baross Gábor Általános Iskola. Az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban felmenő rendszerben megszűnik az 5 évfolyamos gimnáziumi képzés és szeptember 1-től felmenő rendszerben indul a 4 évfolyamos gimnáziumi képzés. A továbbiakban szakközépiskolai és szakiskolai képzést biztosít az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola.

A döntés alapján a kerületben megszűnik az Erzsébetvárosi Általános Iskola és Informatikai Szakközépiskola, a Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Vendéglátó Szakiskola - ezeket összevonták -, illetve a Janikovszky.

A határozathozatalban - a képviselő-testület törvénytelen összehívására hivatkozva - nem vett részt Gergely József és Kispál Tibor szocialista képviselő.

Az önkormányzat épülete előtt a szülők és támogatóik tiltakoztak a döntés ellen. A Janikovszky bezárása ellen régóta tüntetnek a szülők, gyerekek és a tanárok is. Nézze meg a tiltakozásról készült videónkat!