Különbejáratú díszpolgári listája van Tarlósnak

2011.05.24. 08:03 Módosítva: 2011.05.24. 13:10

Tizennégy új díszpolgára lesz a fővárosnak, az MSZP-nek, LMP-nek, Jobbiknak nem volt beleszólása a lista összeállításába.

A Fidesz jelöltjeiről szavazhat szerdán a Fővárosi Közgyűlés a díszpolgári címről szóló vitában, a városvezetés ugyanis egyetlen más frakció által javasolt személyt sem tartott érdemesnek a jelöltlistára való felvételre, írja a hétfői Népszabadság.

A Népszabadság meg nem erősített információi szerint több mint harminc javaslat érkezett idén díszpolgári címre. Közülük választott ki tizennégyet a fideszes városvezetés. Döntésüket nem befolyásolta a többi frakció véleménye, minthogy nem kérték ki.

A Fidesz névsora: Balczó András öttusázó, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kopp Mária, a SOTE Magatartástudományi Intézetének főigazgató-helyettese, Kovács Kati énekes, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Elvis Presley amerikai énekes, Sánta Ferenc író, Dr. Skrabski Árpád demográfus-szociológus, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Lech Walesa volt lengyel államfő.

Az MSZP fővárosi frakciója Szirtes Ágit, Hernádi Juditot, Gálvölgyi János színművészt, Kaján Tibor grafikus-karikaturistát, míg az LMP Kürti Gábort, a Critical Mass hazai meghonosítóját, Psota Irén színművészt, Tarr Béla és Palásthy György filmrendezőt, valamint Csukás István írót jelölte. A Jobbik senkit sem javasolt, mivel nem is tudtak a lehetőségről, Czeglédi János fővárosi képviselő szerint felesleges is lett volna, mivel ez Tarlós István személyesen összeállított listája.

A városháza tárgyi tévedésekről beszél

Több tárgyi tévedést is tartalmaz az a lapinformáció, amely a budapesti díszpolgári címek adományozásáról szól, közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója kedden.

A városháza kommunikációs igazgatója a hírre reagálva példaként említette, hogy Sánta Ferenc - akinek a Fővárosi Közgyűlés a napvilágot látott lista szerint odaítélné a díszpolgári címet - nem a néhány éve elhunyt író, hanem cigányzenész.

A Fővárosi Közgyűlés 1992 óta adományoz díszpolgári címet azoknak, akik a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtenek ki. A jelenlegi városvezetés elsőként díszpolgári címek visszavonásáról döntött: törölték többek között Sztálin, Jellasics, Bach és Schwarzenberg nevét a díszpolgári listáról.