Ödön
1 °C
11 °C

16 új díszpolgára van idén Budapestnek

2011.05.25. 11:06 Módosítva: 2011-05-25 11:32:18

Rekordszámú díszpolgári címről döntött a fővárosi közgyűlés: összesen 16-an nyerték el a kitüntetést. 14 díszpolgárt a Fidesz, kettőt pedig az ellenzék javaslatára szavaztak meg. Az Index olvasói mást is kitüntettek volna.

Az idei díszpolgárok névsora: Balczó András öttusázó, Csukás István író, Egerszegi Krisztina úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kopp Mária, a SOTE főigazgató-helyettese, Kovács Kati énekes, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Elvis Presley amerikai énekes, Sánta Ferenc zenész, Skrabski Árpád demográfus-szociológus, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Szirtes Ági színművész és Lech Walesa volt lengyel államfő.

A díszpolgári listára felkerült az LMP és az MSZP jelöltje is, Csukás István és Szirtes Ági személyében. Csukás István egyébként magasan a legtöbb szavazatot kapta az Indexre feltett szavazáson is, ahol beterjesztő párttól függetlenül lehetett voksolni az összes szóbajövő jelöltre. Olvasóink egyébként díszpolgári címet adtak volna még Kürti Gábornak, a Critical Mass főszervezőjének, Tarr Béla filmrendezőnek, Psota Irénnek és Gálvölgyi Jánosnak is.

Idén rekordszámú díszpolgári cím született. Nem mindig volt ilyen sok kitüntetett, korábban öten-hatan kapták meg a magtasrangú elismerést, számuk a 2006-os választás után ugrott meg. Érdekesség, hogy Lech Walesát már jelölték egyszer néhány éve, de a szocialista frakció leszavazta a kitüntetését.

A tavalyi kör kuriózuma volt, hogy Demszky Gábor és Tarlós István közösen, ötven-ötven százalékban tett javaslatot a díszpolgárokra. Tavaly kapta meg ezt a címet például Tendzin Gyaco, a dalai láma is.

Hutiray Gyula, az új főpolgármester-helyettes (Fotó: Szigetváry Zsolt)
Hutiray Gyula, az új főpolgármester-helyettes (Fotó: Szigetváry Zsolt)

Délelőtt döntött a fővárosi közgyűlés arról is, hogy Hutiray Gyula személyében új főpolgármester-helyettes kezdi meg munkáját. Hutiray a beruházásokért, a kiemelt fejlesztésekért, az európai uniós ügyekért, projektmenedzsmentért, valamint városfejlesztési és városrendezési feladatok szakmai irányításáért fele majd, ő Tarlós István ötödik helyettese.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?