Lecsicskázta a fővárosi KDNP-elnök a Fidesz újpesti frakcióvezetőjét

2011.05.27. 14:54

Erdélyben az emberek kapnak egy ragadványnevet, ott ő a csicska nevet kapná, mondta Szalma Botond kereszténydemokrata képviselő, a KDNP fővárosi elnöke Bartók Béláról, az újpesti Fidesz-frakció vezetőjéről. A csicskázást, majd a későbbi hülyeköcsögözést egy vagyonkezelői beszámoló elfogadása körüli perpatvar váltotta ki.

Elszabadultak az indulatok az újpesti önkormányzat csütörtöki ülésén, miután a testület fideszes többsége elfogadott egy, a kerület gazdasági bizottsága által korábban elutasított vagyonkezelői beszámolót.

A döntést a testület megfejelte azzal, hogy visszahívta a gazdasági bizottságból azt a három KDNP-s és fideszes tagot, aki néhány nappal korábban le merte szavazni a beszámolót. Az ülésen a fideszes delegált már nemcsak a beszámolóra szavazott igennel, hanem a visszahívására is: saját maga kérte, hogy eljöhessen a bizottságból.

Szalma Botondból, a bizottság KDNP-s elnökéből ekkor tört elő a nagy löttyös indulat, és csicskához hasonlította Bartók Bálét, a Fidesz-frakció vezetőjét, aki a beszámolók elfogadását előterjesztette. Később fültanúk elmondása szerint a komplett Fidesz-frakciót lehülyeköcsögözte a kereszténydemokrata politikus.

Szalma Botond lapunknak elmondta, hogy normális emberek már a gazdasági bizottság ülésén rájöttek arra, hogy a vagyonkezelő beszámolója elfogadhatatlan: 20 százalékkal csökkenő bevétel mellett növekedett a kifizetett bérmennyiség, 32 milliót kifizettek ügyvédi díjakra.

Hozzátette, hogy a vagyonkezelő felügyelő bizottságába delegált KDNP-s régebben jelezte azt is, hogy az önkormányzati cég lényegében két vezérigazgatót tart két fizetéssel, repült is a testületből. Most két tagnak a gazdasági bizottságot kellett elhagynia, mert nem szavazták meg a vagyonvesztést. Szalma nem tagadja, hogy ezek után nem éppen választékos mondatok hagyták el foga kerítését, de a hülyeköcsögözés szerinte már a fideszes fantázia terméke.

Bartók Béla, az újpesti Fidesz-frakció vezetője szerint törvényi kötelezettség van arra, hogy a beszámolókat május 31-ig el kell fogadnia a testületnek, ezért is terjesztette elő az indítványt, amelyben szerinte nem lehet kifogást találni.

Elmondása szerint Szalma Botond, akinek a megszűnt posztja mellett azért megmaradt a gazdasági tanácsnoki helye és a közbeszerzési bizottsági tagsága is, már a választás óta sértett emberként viselkedik, a Fidesz helyett rendre az MSZP-vel együtt szavaz. A bizottság tagjait is azért váltották le, mert korábban kérték tőlük, hogy döntsék el végre, hogy kormánypártként viselkednek vagy nem.

A csütörtökön elhangzott csicskázást nem tudja máshogy értelmezni, mint egy sértett, ingerült ember reakciójaként. Bartók szerint megengedhetetlen kifejezések hangzottak el, sajnálja, hogy Szalma a KDNP padsoraiban ülhet. Érdekesnek tartotta, hogy az MSZP képviselői megtapsolták Szalma szavait.

Wintermantel Zsolt, a kerület fideszes polgármestere az ügyről annyit nyilatkozott, hogy a pártok ügye, kiket delegálnak a bizottságokba, neki nem dolga ezzel foglalkozni.