Tarlós egyelőre törölte a buszsávot

2011.06.02. 09:51 Módosítva: 2011.06.02. 12:00

A fideszes politikusoktól és agglomerációs polgármesterektől kapott kemény kritikák után a főpolgármester négy nappal a bevezetés után máris felfüggesztette a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését. A VEKE által támogatott sávelkülönítés óriásdugókat okozott a Nyugat-Magyarország felől a fővárosba érkező forgalomban az M1-M7-es bevezető szakaszán.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön közleményben jelentette be, egyelőre nem lesz buszsáv az M1-M7-es bevezető szakaszán.

252475 175272185864611 124585274266636 429316 7534743 n

A Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató által aláírt rövid közlemény szerint Tarlós István főpolgármester utasítására műszaki problémák miatt haladéktalanul felfüggesztik a Budaörsi úti buszsáv üzemeltetését, és a problémák megoldásáig megnyitják a forgalom előtt.

Az alig 500 méter hosszú BKV-sávot négy napja, május 30-án adták át. Az intézkedés miatt a Budaörsi út befelé jövő oldalán egy szakaszon egyetlen sávra szűkült a gépkocsik által használható útfelület. Hétfő óta Nyugat-Magyarországról és az agglomerációból érkező forgalom az M1-M7-es közös szakaszán rendszeresen feltorlódott, a dugók pedig időnként a budaörsi Auchanig értek. A sáv okozta dugók miatt a BKV buszai is lassultak.

Az intézkedés miatt szerdán Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is üzent nyílt levélben a Facebookon Tarlósnak. A szarkasztikus stílusú levélben elszabadult hajóágyúknak nevezte a buszsáv kitalálóit, ami szerinte a formálódó Budapest-sovinizmus megnyilvánulása. Csütörtökön pedig, alig néhány perccel Tarlós döntésének bejelentése előtt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere mondta el véleményét az ügyről a nagy nyilvánosság előtt. Wittinghoff szerint életszerűtlen, a hétköznapokat megkeserítő megoldás volt a buszsáv bevezetése.

Útkarbantartók leragasztják a buszsávot  a Budaörsi úton. (Fotó: Honéczy Barnabás)
Útkarbantartók leragasztják a buszsávot a Budaörsi úton. (Fotó: Honéczy Barnabás)

Tarlós István csütörtökön délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezi a KRESZ módosítását annak érdekében, hogy használhassák a buszsávot azok az autók, amelyekben a sofőrrel együtt hárman ülnek.

A főpolgármester közölte, a buszsávot csak addig függesztették fel, amíg a beruházás el nem készül. Még nem tudják, ez meddig tart. Arra a kérdésre, hogy milyen műszaki okai vannak az intézkedésnek, Tarlós azt felelte, "önmagában a dugó keletkezése is műszaki ok, ezt nem lehet ideológiai okként feltüntetni".

Tarlós közölte, hogy a projekt százmillió forintos uniós támogatást kapott, amit vissza kellene fizetni, ha nem fejeznék be a beruházást. A műszaki tartalmat nem lehet megváltoztatni, tette hozzá.

A helyszínen egyébként letakarták a buszsávra figyelmeztető táblákat, az aszfalton áthúzták a "busz" feliratokat. A forgalmat rendőrök segítik.

Tarlós István elmondta azt is, hogy a főváros felülvizsgálja a közlekedési lámpák rendszerét, mert túl sok a lámpa, és sok helyen nincsenek összehangolva.