Tarlós Budapestre hívta az Alstom vezetőjét

2011.06.06. 06:34

Még egy lehetősége van az Alstomnak, függetlenül attól, hogy a hét közepén francia bíróság dönt a felmondott metrókocsi-szerződés bankgaranciája ügyében: Tarlós István főpolgármester Budapestre hívta a cég vezetőjét, akinek három tárgyalási időpontot ajánlott fel – írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

A lapnak Tarlós István elmondta: a hét végéig várja az Alstom francia vezetőjét, akinek az üzleti életben és a diplomáciában szokásos időben elküldték a meghívót, visszajelzés azonban még nem érkezett. A városvezetés még egy utolsó esélyt kíván adni a megegyezésre, ám "amennyiben nem válaszolnak és el sem jönnek, akkor minden tárgyalás komolytalanná válik, és nagy valószínűséggel nincs más választásunk, mint az új metrókocsi-pályázat kiírása" – fogalmazott a főpolgármester.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a BKV azután mondta fel az Alstommal öt éve kötött szerződést, hogy a cég – amely a négyes metróhoz is gyártotta volna a kocsikat – kettes metróra szánt kocsijai nem kapták meg a típusengedélyt fékhibák és más biztonsági hiányosságok miatt. Az Alstom francia bírósághoz fordult a BKV által követelt több mint 30 milliárd forint ügyében. Ez egyrészt a kifizetett 50 százalékos előleg bankgaranciáját, másrészt a szokatlanul alacsonyan, a 65 milliárdos szerződés 1 százalékában megállapított kötbért foglalná magában - írta a lap.