Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Ma kifestik a Pöttyös utcát

2011.06.11. 10:11

A Színes Város projekt egy civil kezdeményezés, amelynek célja, hogy színesedjenek a közterek. Tavaly több mint 1000 négyzetméter falat színesítettek ki Budapesten. Minden esetben nagy, forgalmas csomópontot kerestek, olyat, amelyet rengeteg ember lát, és használ rendszeresen. Így esett a választás a Flórián térre, a Városháza Parkra, és a Széll Kálmán (volt Moszkva tér) térre.

A magyar származású festőművész, Victor Vasarely Színes Város koncepciója abból indult ki, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, hagyják el az alkotások a galériákat és a múzeumokat, kerüljenek közelebb az emberekhez. A projekt ezt a szellemi örökséget hívta elő, és tartja életben 2009-óta.

Következő akciója az egyesületnek a Pöttyös utcai megálló, ezt ma festik ki. Ez a projekt egyben az oktatási-nevelési program első állomása is. A program lényege, hogy általános- és középiskolás gyerekek közreműködésével színesítsék ki a köztereket. A Zöld Kakas Líceum nevű ferencvárosi középiskola diákjai- akikkel tavaly október óta minden héten zajlott a Színes Város óra- választották így a Pöttyös utcát, amely olyan lepusztult helyszín a környéken, ahol egy nap legalább 40 ezer ember megfordul.

A diákok nemcsak a festésben vettek részt, hanem egy olyan csapatmunka alkotóelemei voltak, amiben mindent ők csináltak, a fotós-videós dokumentáció, az üzleti tervezés, a grafikai megjelenítés, a kivitelezés, az átadási ceremónia és a kommunikáció lebonyolítása is mind a kezükben volt, tanári és egyesületi felügyelet mellett.

Nem volt zökkenőmentes a projekt kivitelezése, a BKV először nem akarta megadni az engedélyt a festésre. Végül a tervek átdolgozára után már elhárult minden akadály.