Keddtől tényleg lezárják a hármas metrót

2011.06.20. 15:36

Kedden léptetik életbe a korábban határozatlan időre elhalasztott vágányzárat Budapesten a 3-as metró vonalán a Határ út és Kőbánya-Kispest végállomás között, az utasokat ezen a szakaszon várhatóan augusztus 24-ig a BKV és a Volánbusz meghosszabbított útvonalú autóbuszjáratai szállítják.

A vágányzárat eredetileg június 16-án léptették volna érvénybe, de a KÖKI építtetője nem végezte el időre a BKV által kért biztonsági változtatásokat. A Budapesti Közlekedési Központ viszont ma közölte: a bevásárlóközpont építője teljesítette a megállapodásban vállalt kötelezettségeit és pótolta a forgalomtechnikai, forgalombiztonsági hiányosságokat, ezért megindulhat a Kőbánya-Kispest végállomás és a csatlakozó gyalogos-felüljárók átépítése.

A vágányzár idején a 93-as és a 148-as busz kivételével az egyébként Kőbánya-Kispestig közlekedő összes BKV-járat (85, 85E, 98, 98E, 136E, 182, 184, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E, 284E) a Határ útig közlekedik, ahol ideiglenes buszvégállomást alakítanak ki a korábbi P+R parkoló területén.

A MÁV járatairól való jobb átszállás biztosítása érdekében a 85E, a 201E és a 202E jelzésű buszok ideiglenesen mindkét irányban megállnak a Sibrik Miklós úti felüljáró északi oldalán, a 68-as és a 151-es autóbusz megállójában. A 98E, a 193E és 200E jelzésű járatok oda-vissza a gyorsforgalmi úton közlekednek, ezért Kőbánya-Kispesten nem állnak meg; ezekkel a Határ útig lehet utazni, illetve ott lehet ezekre felszállni. Szintén nem érinti Kőbánya-Kispestet az Üllői úton közlekedő 136E járat, amely azonban ideiglenesen megáll Kispesten, a Kossuth térnél.

A Liszt Ferenc repülőtér a Határ úttól induló 200E jelzésű autóbusszal közelíthető meg. Ez a járat Kőbánya-Kispestet nem érinti, így onnan csak átszállással, a 98-as, a 282E vagy 284E jelzésű járatokkal, a Felsőcsatári útig utazva lehet elérni a reptérre tartó 200E buszokat.

A munkálatok ideje alatt a Volán-buszok is meghosszabbított útvonalon, a Határ útig közlekednek, valamennyi autóbusz mindkét irányban megáll Kőbánya-Kispesten. A Budapest-bérletet használók Kőbánya-Kispest és a Határ út között a Volánbusz járatait is igénybe vehetik a szabad férőhelyek erejéig.

A metróról átszálló utasok a már érvényesített jeggyel Kőbánya-Kispestig bármelyik BKV-autóbusszal továbbutazhatnak.
Korábban azért halasztotta el a BKK a vágányzár életbe léptetését, mert a KöKi-Terminál elnevezésű bevásárló- és irodaközpont építője nem tudta biztosítani a biztonságos közlekedés feltételeit.